06/17/14 07:42
(http://www.klassa.bg/)

Гени определят как залагаме или инвестираме

 Начинът, по който хората залагат или инвестират, се определя от различни генетични варианти, които регулират нивото на допамин /свързан с чувството на удоволствие/ в мозъка. 

До такива изводи стигнаха учени, установявайки за пръв път връзка между специфични гени, които управляват функционирането на този невротрансмитер, който се произвежда от хипоталамуса. Учените от Калифорнийския университет в Бъркли и Илинойс са провели наблюденията си върху 217 студенти от Националния университет в Сингапур. Авторите са концентрирали усилията си върху 143 от генните вариации на 12 гена, регулатори на допамина. Някои от тях участват в регулацията на този невротрансмитер във фронталния кортекс. При други обаче регулацията на допамина е в стриатума. Това е нервна структура, разположена под кортекса. 

Студентите били поканени да играят на компютър срещу неизвестен противник, а мозъкът им се сканирал. При онези, които са били по-склонни да прогнозират действията на противника и да реагират бързо на тях, са установени генни вариации в три гена, които засягат функциите на допамин в някои части на фронталния кортекс. При участниците в експеримента, които са били по-добри да се поучават от грешките си и по-малко да рискуват, вариациите са били в два гена, засягащи функциите на допамин в стриатума.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване