06/17/14 12:06
(http://pik.bg)

Експерт: Няма заплаха за България след спирането на газта от Москва за Киев

Експерт: Няма заплаха за България след спирането на газта от Москва за Киев

На този етап няма пряка заплаха за България след спирането на газовите доставки на Москва за Киев, но ситуацията е рискова и е добре да се готвим за кризисна такава. Това каза председателят на Българската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев в Сутрешния блок на Bulgaria on Air.

Той обясни, че за дневното потребление в момента изисква между 5 и 6 милиона кубически метра газ. Газохранилището в Чирен осигурява 3-3,4 милиона кубически метра газ дневно, реверсивната връзка с Гърция - до 2 милиона кубически метра, а добивът на газ от компанията Petroceltic от шелфа на Черно море е около 0,6, което се прави около 6,5 милиона кубически метра дневно, посочи Кънев.

„В момента се вместваме, при едно условие - че това, което може да се достави от Гърция, между 2-3 млн. кубически метра газ, е в случай на прекъсвани доставки. Ако в един момент Гърция реши, че на нея й трябват тези количества, тя може да мине на непрекъсваеми доставки, които са от порядъка на 1 млн. куб. метра дневно. Тоест има някакъв риск, но той е в рамките на 5 или 10% от доставките в момента“, заяви Кънев.

По думите му подготовка за реакция на страната ни при евентуална газова криза не е по-различна от тази през 2008-2009 г., тъй като не са завършени газовите връзки с Румъния, Гърция и Турция.
Експертът коментира и бъдещето на „Южен поток“ като посочи, че съдбата на проекта зависи от това по какъв начин ще продължат преговорите с Европейската комисия и изчистването на неяснотите по съгласуване с Третия енергиен пакет. 

„Северен поток“ е съобразен със третия енергиен пакет дотолкова, доколкото там е имало заявление от „Газпром“ да бъда изключен Третия енергиен пакет. Тази процедура не е предприета за „Южен поток“. На този етап целта е да се избегне от „Газпром“ Трети енергиен пакет и първата стъпка е да бъде сезирана Световната търговска организация. Според мен трудно би се стигнало до избягване на Трети енергиен пакет“, заяви още Кънев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване