06/18/14 16:05
(http://pik.bg)

Сдружение „Форум „Природа”: Защо България гласува за проектодиректива, отваряща територията на ЕС за ГМО?

Сдружение „Форум „Природа”: Защо България гласува за проектодиректива, отваряща територията на ЕС за ГМО?

 

За пореден път „отговорните” български политици, този път в лицето на министъра на околната среда и водите, показаха своята „загриженост” за бъдещето на нашия народ и на природата. Сигурно се надяват, че, улисани в поредните политически интриги и скандали, ще пропуснем „експертната” позиция на нашия представител в Съвета по околна среда към ЕС, проведен преди няколко дни в Люксембург.  Какво още трябва да се случи, за да се разбере от политиците на България, че времето вече е друго, че нищо не бива да се прави задкулисно и че за всяко управленческо действие е нужно да се носи отговорност? Това се казва в позиция на Управителния съвет на Сдружение „Форум „Природа” до агенция ПИК.

Ето какво още казват от "Форум Природа":

Министрите на околната среда на ЕС приеха проектодиректива, която определя правилата за отглеждане на генномодифицирани организми /ГМО/ на територията на ЕС. Документът постановява, че всяка страна-членка ще има право сама да забранява или ограничава отглеждането на ГМО на собствената си територия. Новата рамка позволява държава, която има сериозни основания, и то не от сферата на здравеопазването и околната среда, а примерно в областта на обществения ред и териториалното преустройство, да забрани отглеждането на ГМО на цялата си територия или на част от нея.

Страните-членки, които са против отглеждането на генно-модифицирани организми, ще трябва обаче да позволят транзита през територията си на разрешени ГМО.

Споразумението отваря земите на ЕС за отглеждането на ГМО. Компаниите-производителки на семена чакат това от 40 години.

Министърът на околната среда на Люксембург Карол Дишбург изрази сериозни резерви по постигнатото решение заради "важната роля, предоставяна на биотехнологичните компании" и заяви, че се опасява от вълна от разрешителни за отглеждане на ГМО в ЕС. Нашата позиция е неизвестна.

Белгия също се въздържа при гласуването, но нейният представител, дипломатът Оливие Бел, не обясни позицията си. Нашият представител е гласувал „за” и българската общественост също не знае защо.

Според предложения текст правителствата в ЕС, които са против ГМО, ще бъдат притиснати да искат разрешение от генетично-инженерните компании да бъдат изключени от процеса на одобрение на нов генно-модифициран хибрид.

Приетите от Съвета на министрите на околната среда текстове ще бъдат гледани в ЕП на второ четене, но компромисният вариант на проектозакона, договорен от гръцкото председателство на ЕС, създава правен вакуум за прилагане на забраната за отглеждане на ГМО на национално ниво.

Отново сме свидетели как зад гърба ни се вземат важни решения, засягащи нашия живот и живота на децата ни, и отново позицията на българската страна е неизвестна за обществото!

За нас е недопустимо  управляващите, които при това претендират, че  кабинетът е експертен, и които са наясно, че обществото ни е особено чувствително към опазването на природата, да решават важни въпроси отново  по толкова елементарен начин, отново на тъмно.

Ние считаме, че всички истински природозащитни организации в България трябва да обединим усилията си  за  промяна на тази порочен и обиден  управленчески стил. Настояваме незабавно Правителството на Република България да информира за всички предприети до сега и в бъдеще действия и намерения, свързани с правилата за отглеждане на ГМО на територията на ЕС!

 

18.06.2014 г.                                              УС на Сдружение „Форум „Природа”

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване