06/19/14 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Дилма Русеф засилва позиции след доброто начало на Мондиал 2014

Ройтерс

Бразилското домакинство за световното първенство по футбол далеч не е перфектно, но върви по-леко, отколкото мнозина очакваха, повишавайки шансовете на президентката Дилма Русеф за преизбиране през октомври. Подготовката за едномесечния футболен турнир беше нарушена от закъснения, преразходи за стадионите и множество инфраструктурни проекти, които не бяха завършени.

Общественото недоволство по тези проблеми, към което идва в добавка бавно растящата икономика, подхрани уличните протести и общото огорчение сред бразилците през последните месеци. Тези проблеми не изчезнаха с магическа пръчка, когато Бразилия откри турнира в четвъртък с победа над Хърватия.

От друга страна, опасенията от големи логистични проблеми на стадионите и претоварени летища засега се оказват неоснователни. Антиправителствени протести избухнаха в няколко града и при някои се стигна до насилие, но повечето събраха само няколкостотин души и изглежда стават все по-малки с всеки изминал ден.

Русеф обвърза съдбата си със Световната купа, подкрепяйки я като шанс да покаже пред света постигнатия в последно време от Бразилия икономически напредък. Провал щеше да влоши съществено шансовете й за преизбиране през октомври, особено когато двама от нейните основни съперници я догонват в проучванията на общественото мнение.

Все още има достатъчно шансове за грешки преди финала на Световната купа в Рио де Жанейро на 13 юли, но всичките 12 стадиона вече бяха изпробвани и резултатът изглежда надхвърляше като цяло ниските очаквания както на бразилците, така и на около 600 хиляди фенове от чужбина, които присъстват на първенството.

“Бях уплашен, че ще се изложим… но всичко е наред”, казва Жоао Веига Мораис, застрахователен агент в Сао Пауло, който носи фланелка на бразилския национален отбор, докато отива на работа във вторник сутринта. “Всички изглеждат щастливи”.

Дори това, което изглеждаше в началото като унизително поражение за Русеф, когато футболни фенове често я освиркаха и псуваха, докато тя присъстваше на мача на откриването в Сао Пауло, изглежда работи в нейна полза.

Гледката на хиляди бразилци, скандиращи “Хей, Дилма! Ходи да ти го заврат в (обиден израз)!” към първата жена, станала президент на Бразилия, предизвика широк отзвук и вероятно ще стане тема, която често ще навестява предизборната кампания на Русеф за преизбиране.

В една от страните в света, където пропастта между богати и бедни е най-голяма, лидери на управляващата лява “Партия на трудещите се” описаха тълпата като представители на елита от големия град, ядосани заради социалните програми и другите признаци за постигнат в последно време от по-низшите слоеве от обществото икономически напредък.

Луис Инасиу Лула да Силва, предшественикът на Русеф на президентския пост и неин политически наставник, й поднесе бяла роза на среща от нейната предизборна кампания в петък и изрази съжаление за “малоумната постъпка”.

“Бразилският елит успява да направи това, което ние никога не сме правили, а именно да събуди омраза между класите”, казва Лула.

Възможни проблеми на изборите

Русеф зае по-малко разделителна, но все пак предизвикателна поза, като се закле, че няма да “се сниши”, и заяви, че обидните скандирания са нищо в сравнение с изтезанията, които е изтърпяла като партизанка, бореща се срещу военната диктатура в началото на 70-те години на миналия век.

Някои опозиционни лидери споделят в лични разговори, че облекчението от откриването на турнира и симпатията заради обидните скандирания може да осигурят на Русеф малко по-голяма подкрепа на предстоящите избори.

Аесиу Невис, фаворит сред опозиционните кандидати на президентската надпревара, изглежда първоначално оправдаваше реакцията на тълпата, наричайки я “признак за това, което се случва в Бразилия”. По-късно той направи изявление във Фейсбук, призовавайки за повече лично уважение към президентката, но някои се опасяват, че тогава е било прекалено късно.

“Епизодът със стадиона беше подарък” за Русеф, казва представител на Бразилската социалдемократическа партия на Невис, добавяйки че случаят отклонява вниманието от бавната бразилска икономика и високата инфлация, ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване