06/19/14 21:57
(http://www.klassa.bg/)

Политическите трусове продължават, оставки в БСП

 Нови политически трусове в Народното събрание. Обявената вчера от Бойко Борисов война днес зарази и останалите партии. В резултат за малко новият министър на екологията да остане неизбран, а министър-председателят – бламиран. 

 

Днешният трус не беше само между управляващи и опозиция. Буря се разрази и между партньорите БСП и ДПС, но удари главно самата БСП, след като Янаки Стоилов подаде оставка като зам.-председател на парламентарната група.

 

Драмата в левицата тръгна заради законодателния пазарлък с продължение от вчера. БСП и ДПС спазиха заканата си и включиха в дневния ред Закона за МВР, който ГЕРБ не одобрява. В отговор опозицията поиска да прокара своите промени в Наказателния кодекс. Текстовете засягат жертвите на Възродителния процес. Затова опозицията получи подкрепата на ДПС. 

 

"От страна на ДПС беше подкрепено включването на точка в дневния ред, която според мен нарушава отношенията на лоялност между две партии, които подкрепят едно и също правителство”, заяви Стоилов.

 

На спешна сбирка Стоилов предложил радикален отговор - левицата да бламира избора на новия екоминистър от ДПС Станислав Анастасов и на собствения си министър-председател, но не получил подкрепа, а единствено си навлякъл партиен гняв. Така се стигна и до оставката му.

 

Бойко Борисов с ирония към стила на Лютви Местан препотвърди бойкота си към иначе обещания политически консенсус в навечерието на предсрочните избори. 

 

"Няма да участвам в консултации с тези хора, защото те не си държат на думата. Ще бъдем изключително толерантни, когато махаме техните кадри. Ще го правим публично, плавно, в рамките на ден, много постепенно, много мило, любезно и вежливо също така. Те с мекия ятаган, ние с мекия кинжал", заяви лидерът на ГЕРБ.

 

Въпреки обявената война, депутатите от ГЕРБ пропуснаха възможността да нанесат удар по правителството и избраха да не участват в гласуването на новия екоминистър, въпреки че заедно с гласовете на "Атака” можеха да го провалят.

 

Станислав Анастасов застъпва на мястото на Искра Михайлова, която беше избрана за евродепутат. Той не пожела да сподели как се чувства като министър за по-малко от два месеца. Премиерът Пламен Орешарски от своя страна проследи процедурата, но запази пълно мълчание

Източник:
 Novanews.bg


 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване