06/19/14 21:38
(http://www.dnevnik.bg/)

Поне десет жертви на пороя във Варна (обновена в 01.49ч.)


Гръмотевичната буря и силният дъжд, който се изля този следобед над Варна, е взел поне десет жертви. Това сочат засега официалните данни на властите.

Час след полунощ обстановката в града остава много тежка. Продължават опитите за отводняване на дерето в квартал "Аспарухово" и издирването на изчезнали хора. Електричеството е прекъснато, за да се избегнат инциденти.

Ситуацията се усложнява от завалялия отново проливен дъжд. На фона на случващото се вицепремиерът и варненският кмет влязоха в остър политически спор за реакцията на държавата при бедствия. Все още не е известно дали трагедията е причинена само от природната стихия, появиха се съмнения, че нарушения про поддържането на отводнителното дере в "Аспарухово" са довели до рязкото почакване на водата.

За десет загинали съобщиха варненският кмет Иван Портних и Николай Калчев от Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи във Варна. Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, който малко преди полунощ кацна във Варна, за да ръководи спасителните операции, потвърди само за шестима загинали. Десет минути преди 2ч. БНТ съобщи за 11 потвърдени жертви.  Една от тях е дете, научи "Дневник". 

По неофициална информация детето е намерено на ул. "Балкапан" в ромската махала на кв. "Аспарухово". Причината за смъртта му не е известна, но най-вероятно то се е удавило или е поразено от мълния. Линейка не може да стигне до произшествието.

Най-тежко е положението около дерето в кв. "Аспарухово", което събира дъждовните води и ги отвежда към морето, съобщи кореспондентът на Нова тв във Варна. По думите на репортера в различните части дълбочината на дерето е между 3м и 6 м., но водата го е покрила изцяло в долната му част. "Видях да плуват хладилници и печки. Знаем, че има възрастни хора в единия край на квартала, но не можем да стигнем още до тях", разказа репортерът. И в горната, и в ниската част на "Аспарухово" няма ток, потвърдиха очевидци пред телевизията.

Пред "Дневник" общинският съветник Радослав Коев съобщи, че има над 200 обърнати коли в кв. "Аспарухово". Според него над 100-200 къщи нарушени конструкции. Няма електричество в целия район.

От високите части на кв. "Аспарухово" е дошла висока вълна, която е изненадала хората от квартала, който е разположен на скат в южната част на града.
С голяма скръб научавам за трагедията във #Варна . Следя ситуацията с внимание и тревога. Издразявам моето пълно съпричастие с пострадалите!

— Kristalina Georgieva (@KGeorgievaEU) June 19, 2014
С кал е залята е цялата централна улица, която свързва квартала с града, като до момента е изчистено само едното платно.

В дере, което се намира под ул. "Горна студена" в квартал "Аспарухово", има залети с кал и тиня около 50 коли и 10 къщи. Невъзможно да няма удавени, твърди общинският съветник Коев. До момента няма никакъв достъп до мястото. "Наистина е страшно, това не сме го виждали и във филм на ужасите", каза пред "Дневник" Коев.

Властите призовават хората да се качат на високите части на къщите си, защото се очакват още силни валежи тази нощ.


По централната улица на квартала няма асфалт, съобщиха очевидци. Той е бил отнесен от триметрова кална вълна, тръгнала от високия скат, където е разположен ромския квартал.



Няколко автомобила са били влачени от водата чак до канала "Море-езеро", съобщиха други очевидци на случилото се.

10 people have died in the floods in Varna (Bulgaria). The country is not, again, prepared for the extreme weather.

— Julian Popov (@julianpopov) June 19, 2014


"Фокус" съобщи, че 35 литра на кв. м дъжд се е излял във Варна. За сравнение месечната норма за валежи за целия месец юни е 60 л. на кв. м. Тази нощ се очакват две нови вълни дъжд в морската столица, като до обяд утре вероятно времето ще утихне, каза Иван Иванов, директор на НИМХ – Варна, съобщиха от пресцентъра на общината.

По официални данни на МВР засегнати от дъжда са и други населени места. Вследствие на обилните валежи 30 къщи в Килифарево са наводнени, 11 души са били евакуирани от покривите на засегнати от проливните дъждове сгради. Към момента ситуацията в града се нормализира", съобщава пресцентърът на вътрешното ведомство. Реката, която минава през Дряново, е излязла от коритото си. Наводнена е централната част на града. Няма застрашени хора, се уточнява в съобщението.
Около 18.30 ч. гръмотевици в контактната мрежа на тролеите на бул. "Сливница" до затвора е станало причина за падане на напрежението, пише още "Фокус". Аварията е отстранена, но всички тролейбуси са спрени, заради продължаващите гръмотевици.

Проблеми са установени и в мрежата до района на лятно кино "Тракия". Всички линии са поети от автобуси, в Аспарухово е наводнена централната зона, което възпрепятства движението на рейсовете, съобщи Максим Тодоров от "Градски транспорт". Със закъснение от около 40 мин. се движат автобусите по линии 17 ,17 – а, 46, 55, 60, 2. 

Голяма водна маса се е събрала в района на гаровия площад.

Бурята е довела до проблеми с мобилните комуникации. 

Има сигнали за паднали клони, наводнена е детската ясла в Аспарухово. Два екипа на общината и работници от фирма "Никман" започват работа по отводняване.

Може да изпращате на "Дневник" снимки и сигнали за ситуацията във Варна на internet@dnevnik.bg



Само заради дъжда ли?

 По думите на Радослав Коев причина за трагедията не е само стихията.

"От години са подавани сигнали, включително и от мен, че в едно от отводнителните дерета на квартала са разполагани временни търговски обекти. Така то е престанало да изпълнява функцията и сега не е могло да поеме водата". Според Коев именно това е станало причина за образуването на кална вълна, която е заляла ниските части на кв. "Аспарухово", причинявайки щети и човешки жертви. 

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване