06/20/14 13:43
(http://www.klassa.bg/)

АТАКА: ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ И ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ ЗА ИЗБИРАТЕЛИТЕ

 АТАКА внася законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България с мотиви към него.
Настоящото  изменение и допълнение на Конституцията на Република България е продиктувано от необходимостта от приемането на спешни мерки срещу т. нар. „контролиран вот“ и купуването на гласове, на които българското общество, за пореден път бе безучастен свидетел на проведените наскоро избори. В Конституцията точно е посочено, че изучаването на български език  е право и задължение на всеки един от нас - българските граждани, но и основен факт е, че голяма част от гласувалите поради липса на основно образование, не познават, не разбират Ð
 ¸ не оценяват правата, които им дава Конституцията на Република България. Точно образователния ценз определя и това дали необразованите български граждани знаят задълженията си като граждани на републиката. Промените са в § 1. в чл. 42, ал. 1, придобива следната редакция:
        „Чл. 42. (1) Гражданите, навършили 18 години и придобили основно образование, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа. Участието в изборите  е  задължително за всички, които имат това право.
АТАКА внася и  законопроект за изменение и допълнение на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.  Промените са свързани с изменения в §1. В чл.4.
Алинея 1 се изменя и придобива следната редакция:
„(1) Право да гласуват на национален референдум имат гражданите на Република България с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на страната към деня на насрочване на референдума и са придобили основно образование. Гласуването е задължително за всички граждани, които имат това право.”
Алинея 2 се изменя и придобива следната редакция:
„(2) Право да гласуват на местен референдум и на общо събрание на населението имат гражданите на Република България с избирателни права, които имат постоянен или настоящ адрес, когато той е различен от постоянния, на територията на съответните общини, район, кметство, населено място, квартал през последните 6 месеца преди насрочването на референдума и са придобили основно образование. Гласуването е задължително за всички граждани, които имат това право.”
АТАКА внася законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Промените са в §1. В чл.3 се правят следните изменения:
1.      Алинея 1 се изменя и придобива следната редакция:
„(1) Право да избират народни представители, президент и вицепрезидент на републиката имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, придобили са основно образование, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Гласуването е задължително за всички граждани, които имат това право.”
2.      Алинея 2 се изменя и придобива следната редакция:
„(2) Право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, придобили са основно образование, живели са най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Гласуването е задължително за всички граждани, които имат това право.”
3.      Алинея 3 се изменя и придобива следната редакция:
„(3) Всеки гражданин на държава - членка на Европейския съюз, който не е български гражданин, има право да избира членове на Европейския парламент от Република България, ако е навършил 18 години към изборния ден включително, придобил е основно образование, не е поставен под запрещение, не изтърпява наказание лишаване от свобода, има статут на продължително или постоянно пребиваващ в Република България, живял е най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз, не е лишен от правото д
 а избира в държавата членка, на която е гражданин, и предварително с писмена декларация е заявил желанието си да упражни правото си на глас на територията на Република България. Гласуването е задължително за всички граждани, които имат това право.”
4.      Алинея 4 се изменя и придобива следната редакция:
„(4) Право да избират общински съветници и кметове имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, придобили са основно образование, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място. Гласуването е задължително за всички граждани, които имат това право.”
5.      Алинея 5 се изменя и придобива следната редакция:
„(5) Всеки гражданин на държава - членка на Европейския съюз, който не е български гражданин, има право да избира общински съветници и кметове, ако е навършил 18 години към изборния ден включително, придобил е основно образование, не е поставен под запрещение, не изтърпява наказание лишаване от свобода, има статут на продължително или постоянно пребиваващ в Република България, живял е най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място, не е лишен от правото да избира в държавата членка, на която е гражданин, и предварително с пÐ
 �смена декларация е заявил желанието си да упражни правото си на глас в съответното населено място. Гласуването е задължително за всички граждани, които имат това право.”
§ 2. В чл. 350 се правят следните изменения:
1.      Алинея 1 се изменя и придобива следната редакция:
„(1)Право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, придобили са основно образование, живели са най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава – членка на ЕС, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Гласуването е задължително за всички граждани, които имат това право.“
2.      Алинея 2 придобива следната редакция:
„(2) Право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат и всички граждани на друга държава – членка на ЕС, които са навършили 18 години към изборния ден включително, придобили са основно образование, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в Република България, живели са най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава – членка на ЕС и на са лишавани от правото да избират в държавата членка н
 а която са граждани. Гласуването е задължително за всички граждани, които имат това право.“
§ 3. В чл. 396 се правят следните изменения:
1.      Алинея 1 се изменя и придобива следната редакция:
„(1) Право да избират общински съветници и кметове имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, придобили са основно образование, не са потавени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място. Гласуването е задължително за всички граждани, които имат това право.“
2.      Алинея 2 се изменя и придобива следната редакция:
„(2) Всеки гражданин на държава-членка на ЕС, който не е български гражданин има право да избира общински съветници и кметове ако е навършил 18 години към изборния ден включително, придобил е основно образование, не е поставен под запрещение, не е изтърпял наказание лишаване от свобода, има статут на продължително или постоянно пребиваващ в Република България, живял е най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място и не е лишен от правото да избира в държавата-членка, на която е гражданин. Гласуването е задължително за всич
 ки граждани, които имат това право.“
        По отношение на предложението за промени в Конституцията, АТАКА се обръща към другите  парламентарни партии да подкрепят с подписи предложението.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване