06/20/14 21:33
(http://www.klassa.bg/)

КФН нареди на Фондовата борса да спре търговията с акциите на КТБ

 Издадена е принудителна административна мярка спрямо "Българска фондова борса София" АД за спиране от търговия на акциите на "Корпоративна търговска банка" АД за срок от 23.06.2014 г. до 25.06.2014 г., включително.

Това съобщиха от пресцентъра на Комисията за финансов надзор (КФН).

Мярката се налага с цел защита на инвеститорите, успокояване и стабилизиране на пазара, се посочва в съобщението.

"Използваме случая да заявим, че няма финансови и икономически причини за негативни очаквания за развитието на българския капиталов пазар", допълват от КФН.

По-рано днес стана ясно, че по повод на високия обществен интерес, свързан със състоянието на "Корпоративна търговска банка" АД и предприетите в тази посока действия от отговорните институции, българското правителство в лицето на министър-председателя

Пламен Орешарски и министъра на финансите Петър Чобанов категорично подкрепятдействията на БНБ за стабилизиране и оздравяване на Корпоративна търговска банка /КТБ/.

Това се посочва в съобщение на пресслужбата на Министерския съвет.

Правителството и лично премиерът бяха и остават в тясна координация и добра комуникация с ръководството на Българската народна банка.

При необходимост българското правителство ще подкрепи усилията на БНБ с всички необходими действия и ресурси, се казва в съобщението на пресслужбата.

От своя страна Министерството на икономиката и енергетиката /МИЕ/ информира, че МИЕ и дружествата, за които то отговаря, функционират стабилно и в нормален порядък, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Няма непосредствена заплаха от блокиране на дейността на министерството и на тези дружества, както и за изпълнение на текущите им финансови задължения към партньори и контрагенти.

Изплащането на трудовите възнаграждения на служителите в системата на МИЕ и държавните дружества няма да бъде нарушено. МИЕ не разполага със сметки в КТБ.

Търговските дружества в системата на МИЕ спазват правилата за деконцентриране на парични средства във финансови институции на дружества с държавно участие, указани в Постановление на Министерския съвет 127/27.05.2013 година.

Според него всички държавни дружества трябва да разпределят средствата си в поне четири банки. Точните суми са предмет на търговска тайна, но те не надвишават 25 процента концентрация в една банка.

Така се гарантира ликвидността на държавните дружества и на тяхната стабилност, посочват от пресцентъра на МИЕ.

Заради ограничения в Закона за кредитните институции коментарите под тази статия са спрени.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване