06/20/14 07:42
(http://www.klassa.bg/)

Първият фермерски пазар тръгва през есента

 Фермерите от седем области, граничещи със Софийска област, ще могат да доставят храни собствено производство на столичани. Това стана възможно с последните промени в Наредбата за директни доставки, съобщи вчера д-р Стоилко Апостолов, изпълнителен директор на фондация „Биоселена”. На практика това е почти цяла Западна България с изключение на областите Видин и Кюстендил. През есента ще започне работа и първият фермерски пазар в София, в момента се водят преговори за мястото, на което фермерите ще могат да изкарват продукцията си. То трябва

 

да е осигурено с електричество и да има течаща вода

 

 

По българо-швейцарски проект е финансирано производството на малки мобилни пунктове за продажба, които ще бъдат оборудвани с хладилни витрини и ще се върти търговия направо от тях. Мини магазинчетата ще бъдат като ремаркета, които се закачат на теглича на обикновен лек автомобил. По този начин стопаните ще са подвижни и лесно ще се прибират във фермите си. Храната, която предлагат, пък няма да бъде опасна, защото ще се съхранява при подходяща температура.

 

Измененията предвиждат също така, че фермерите ще могат да продават своите продукти в същата административна област и в една съседна. Въпреки че се разширяват възможностите за реализация, това е най-често критикуваната норма заради оставеното все пак териториално ограничение.

 

Само собствениците на животни имат право да преработват суровината в крайни продукти, уточни Апостолов, а това ограничава правото на занаятчиите да произвеждат млечни и месни храни. Млякото, което ще се преработва, трябва да отговаря на критериите на Европейския съюз, категоричен е законодателят. Собствениците на малки ферми могат да преработват охладено месо от домашни животни, които обаче трябва да са заклани в кланици, а не в задния двор. Облекчени са и изискванията за преработката на храните от малки стопанства, защото домашни наденици и сирене ще може да се правят и в обект за търговия на дребно, който е регистриран по Закона за храните. Освен това

 

млякото ще се обработва и в мобилни мандри

 

 

така че хората, които отглеждат животни в планината, може да преработят суровината направо на пасището. Те нямат задължение да регистрират преработвателно предприятие.

 

Оказва се обаче, че голяма част от малките производители се срамуват от това, че произвеждат храни. Техните продукти обаче може да се нарекат „перли” на българското производство, според Магърдич Хулиян, председател на Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели. Не случайно през новия програмен период ще има подкрепа от страна на българското правителство, като се прави специална подпрограма за малките производители.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване