06/21/14 07:45
(http://pik.bg)

Бежанците у нас повече от 12 000

Бежанците у нас повече от 12 000

Броят на бежанците у нас надмина 12 000 души, показват данни на Българския Червен кръст (БЧК). „Над 400 живеят на външни адреси и не могат да се полазват от помощите за тях. Затова ние ще се опитаме да им помогнем с дрехи и обувки”, обясни пред „Монитор” зам.-директорът на БЧК Надежда Тодоровска. От началото на 2013 г. досега в България са се родили 117 деца на бежанци, показват данни на Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

Само преди 20 дни в лагера са е родила малката Терим. Майка й Науас дошла от Сирия в края на септември миналата година. Съпругът й успял да избяга в Германия, където получил статут и вече искал да вземе при себе си цялото семейството. „Като дойдох тук, ми беше много трудно, условията не бяха добри. Сега след ремонта е много по-добре”, заяви Науас. Както „Монитор” писа, по данни на сирийската общност едва 10% от бежанци искат да останат у нас. Тази година социалното министерството ще осигури курсове по български език за 250 бежанци. На други 200 пък ще бъде намерена работа. За останалите 90% сирийци, сред които и майката на 20–дневната Терим, бежанци, България е само транзитна страна към ЕС. Заради въоръжените действия в Ирак обаче все повече жители на арабската страна се отправят към България. От началото на юни на границата ни са задържани близо 400 иракчани.

Една четвърт от тях са влезли само за периода 14 – 16 юни, показват данни на агенцията за бежанците. Според анализа на МВР България е готова посрещне нова вълна бежанци. Според агенцията за бежанците в момента можем да посрещнем между 3500 и 4000 чужденци, защото капацитетът на центровете е зает наполовина.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване