06/21/14 08:44
(http://pik.bg)

След потопа - разруха и проблеми! Издирват изчезнали хора, водата не става за пиене, започва мащабно разчистване

След потопа - разруха и проблеми! Издирват изчезнали хора, водата не става за пиене, започва мащабно разчистване

Североизточна България лека-полека започва да се съвзема от шока, който изпита след тежките наводнения сравнявани в чуждестранните медии с "библейски потоп". Ситуацията остава сериозна във Варна, Добрич, Велико Търново.

За момента официално са потвърдени за 11 жертви във Варна и 2 в Добрич, но по информация на Нова телевизия има още един загинал в Добрич, така че общият брой може да нарасне до 14 души. Има хора, за които вече втори ден няма никаква информация.

"Обстановката във Варна вече се нормализира. Почти навсякъде има ток. Водата все още не е годна за пиене", каза току-що заместник-кметът на Варна Пейчо Пейчев в предаването "Събуди се" на Нова телевизия. Той увери, че общината е взела много мерки, за да не се повтори сценарият с потопа при евентуално продължаване на валежите.

Спасителните операции и евакуациите от зоната на бедствията, които бяха главен акцент през вчерашния кошмарен ден, днес са сменени от разчистване. Жител на морската столица сподели, че наводненията в квартал "Аспарухово" са донесли големи проблеми, които трудно ще бъдат ликвидирани от раз. "Живея във Варна от 1971 г. и никога не съм виждал такава катастрофа. Даже не мога да си представя откъде дойде толкова много вода", казва той и добавя "всичко това беше ужасно".

Днес се събира щабът, който работи по възстановяване на града от потопа. Осигурена е техника, която да извади всички автомобили от калта и да почисти улиците.  В 10 ч. при главният архитект започва работа комисията за оценка на щетите. След това становището ще бъде изпратено в комисията по бедствия и аварии.

От Здравната инспекция съветват водата да не се пие и да не се ползва за готвене, тъй като след обилните дъждове показателите й са лоши.

БЧК-Варна ще почиства улиците в засегнатия варненски квартал „Аспарухово” и кани всички желаещи да помогнат с доброволен труд. Сборният пункт е на ул.”Братя Шкорпил” 3е от 09.00 часа.

По-спокойна нощ преживяха хората в Добрич. Част от улиците в града вече са се отводнили почти напълно. Улица „Индже войвода” все още е под вода. През изминалата нощ водата там е спаднала с около метър. Седем семейства, чиито къщи са се намирали на тази улица, остават без дом.

В Добрич също има предупреждение водата да се употребява за пиене и готвене. Много от хората продължават да са без ток заради опасност от авария в наводнените райони.

Водите на р. Белица и Янтра вече са се върнали в коритата си. След потопа във Великотърновска област под вода остават над 300 къщи, някои от тях наводнени, други затлачени с тиня. Активизирали са се свлачища в цялата област.

Повреден е и Проходът на републиката, като там стихията е отнесла цели парчета от асфалта, мантинели, бетон. Проходът и към този момент остава затворен за движение.

Вече са сформирани комисии, които да започнат огледи в цялата област, в т.ч. частни имоти, общински и пътни инфраструктури, републиканската мрежа, за да бъдат описани и оценени нанесените от наводненията щети.

Две лагуни са се образували на плажа на к.к. „Албена”. Крайбрежната алея на курорта е пропаднала с половин метър. Срутването на пътя доведе до откъсването на хотел „Гергана”. Няма пострадали туристи.

С SMS на 17 777 с текст DMS VARNA всеки може да помогне и да изпрати 1 лев на бедстващите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване