06/22/14 14:49
(http://pik.bg)

Започват изграждането на новата улица до рибарското пристанище в Бургас

Започват изграждането на новата улица до рибарското пристанище в Бургас

Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в квартал „Сарафово”. Това каза Чанка Коралска, директор дирекция „Строителство” в община Бургас.

Трасето на улицата преминава по съществуваща алея, която е на територията на крайбрежния парк, за който има изготвен проект. Улицата тръгва от сега съществуващата „Черно море” и по наклона стига до входа на паркинга на новото рибарско пристанище. Трасето е дълго 600 метра, ширината на улицата е два пъти по 3 метра т.е. общо 6 метра е платното с два тротоара по 1.5 м. широки от двете страни. Община Бургас ще изгради новия път със собствени средства в размер на около 1 млн. лева.

„Улицата е абсолютно необходима, тъй като по нея е единствено възможен транспортният достъп до бъдещото рибарско пристанище”, каза още Коралска. Срокът за изпълнение е за около 6 месеца. „Изграждането на тази улица е свързано и със строителството на пристанището. Действията между изпълнителя на строежа на улицата и този на пристанището трябва да са съгласувани така, че строежът на улицата да не възпрепятства изграждането и достъпа на строителната техника до пристанището. Най-вероятно улицата ще бъде готова края на октомври заедно с приключването на строителните дейности по рибарското пристанище”, добави Коралска.

По думите й, вече е изградена конструкцията на самото пристанище. Това са два мола. Единият е югоизточният мол, който е изцяло нов и който е изграден. Другият е реконструкция на съществуващия западен мол. Пристанището е за около 106 лодки, като има възможност да акостират и по-големи лодки. В предкейовия фронт има рибна борса, административна сграда, голям паркинг. В момента се изграждат вълнобойните стени, които трябва да бъдат монтирани до края на август. Засега всичко върви по график.

Строителството на рибарското пристанище е първият одобрен български проект по мярка 3.3 „Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, кейови места за разтоварване и покрити лодкостоянк” от Оперативна програма „Рибарство”. За неговото изпълнение Община Бургас спечели 10 милиона лева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване