06/23/14 03:33
(http://pik.bg)

В Радомир готвят референдум за добива злато край града

В Радомир готвят референдум за добива злато край града

Радомир се подготвя за референдум.Това е първата подобно проява на место ниво.

Референдумът трябва да реши да не се одобряват устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства. Инициативата бе обсъдена днес на среща в градината на Младежкия информационен център „Европа“ на която  се събраха жители от цялата община, представители на ловните дружинки, общественици, пише "Мироглед".

Повод за иницииране на референдума е, че след като Инициативният комитет и общината спечелиха окончателно делото срещу фирма „Голдън Бийч Прима БГ“ за недопускане добив на злато в местността „Вакарелец“, то предстои нова съдебна битка с друга фирма , получила разрешение за проучвателни работи. Делото срещу разрешената концесия от МС за новото проучване е насрочено за месец септември.

Председателят на Инициативния комитет на жителите от Горна и Долна Диканя срещу добива на ценни метали от землището им Асен Велев запозна присъстващите с целите на инициативата.
Събралите се граждани решиха в четвъртък на 26 юни да се проведе събрание на гражданската инициатива, на което да бъде избран Инициативен комитет за събиране подписка за провеждане на местен референдум. На събранието ще бъде одобрена бланката за събиране на подписката и ще бъдат определени местата, където ще се събират подписите.

Предложението за въпроса, на който радомирци трябва да отговорят, е „Съгласни ли сте община Радомир да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?“.

„Инициативният комитет, който ще изберем в четвъртък , ще проведе информационна кампания във всяко населено място. Ще представи подписка и ще разясни въпроса“, обясни Велев. Според него референдумът ще бъде добра реклама за Радомир за привличане на нови инвестиции в областта на екологичното земеделие и био храни, за развитие на туризъм, спорт, провеждане на фестивали. Той ще гарантира дългосрочно запазването на средата такава, каквато е в момента.
Вече има доброволци, които се включват в събирането на подписката за провеждане на референдума. Необходимо е да бъдат събрани 4 200 подписа, за да бъде определена дата за провеждането му, а за да бъде валиден, до урните трябва да отидат най-малко 9 000 избиратели от общината и повече от половината от тяха да са отговорили с „ДА“.

Ако референдумът успее, то нито една концесия, утвърдена от държавата няма да се осъществи без съгласието на гражданите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване