06/24/14 15:37
(http://pik.bg)

Ген. Стоян Тонев: Здравното министерство е марионетка без пари

Ген. Стоян Тонев: Здравното министерство е марионетка без пари

Министерството на здравеопазването е една марионетка без пари, без власт и без политическа воля. Това каза ген. Стоян Тонев, зам.-кмет на Столична община с ресор здравеопазване и бивш директор на ВМА, на пресконференцията на тема „Дефицитът в бюджета на НЗОК, дълговете на болниците". 

 След тройната коалиция дълговете на болниците бяха 318 млн. Това е официална информация от Министерството на здравеопазването. Те ще нарастват, няма как да не нарастват, защото в момента болниците не са си получили надлимитните близо 3 месеца, а това са сериозни суми, допълни ген. Тонев.

„Един от основните проблеми е корекция на бюджета на Здравната каса. Това се знае от три месеца, а защо три месеца не става, един Господ знае и министърът на здравеопазването. Самият технически процес на корекцията е минимум 20 дни. Т.е, ако утре се внесе в Народното събрание, минимум 20 дни са необходими, а дали ще има Народно събрание след 20 дни, също Господ знае. Вторият проблем е, че Надзорния съвет иска 330 млрд. лева. От миналата година бяха прехвърлени 150 млн., които Касата трябваше да плати за 2013 година, а тя ги прехвърли за 2014 г. Сега най-вероятно ще се опитат да направят същото – да ги прехвърлят за 2015 година", каза ген. Тонев. „Инвестициите в здравеопазването за апаратури и ремонти през тази година през първите 6 месеца и през изминалата година са най-малко в последните 20 години, защото Министерството на здравеопазването е една марионетка без пари, без власт и без политическа воля. Нямаме инвестиции, апаратурата не се подменя. В момента, фирмите, както фармацевтични, така и на апаратура са въвели 64 запора за парите, които болниците получават от Касата. По този начин те могат да блокират цялата сума, която определена болница получава от Касата. Това е следващото опасно нещо", допълни още той. 

"Последното, което е част от системата, това е държавата – всички знаем, че тя поема здравните осигуровки на осем групи население. Четвърта година поред, с едно прекъсване през 2012 г. държавата изплаща 50% от 8% от минимална работна заплата, т.е тези хора освен, че им се изплащат на минимална работна заплата, държавата дава и 50%. Сумата, която всяка година, включително и тази, държавата дължи на Здравната каса за този тип 8 групи е 400 млн. лева. А колко е дефицитът? Т.е самата държава си плаща определените суми, които са гласувани. Това е свързано с още едно нарушение, което се прави – те не се изплащат редовно, а когато държавата реши, в случая това е финансовият министър", посочи още ген. Тонев. По думите му, системата на здравеопазването няма да рухне, но ще падне на много ниско ниво, защото се дължи на почти безплатния труд на лекарите. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване