06/24/14 17:51
(http://www.klassa.bg/)

"Егида - София" все така затъва в дългове от заем, осигуровки и данъци

 Столичната общинска фирма за охрана "Егида - София" за поредна година отчита балансова загуба и увеличение на дълговете, пише в годишния й отчет за 2013 г., с който "Дневник" разполага. Заради това дружеството печели и все по-малко обществени поръчки, в които се състезава на равни условия с частните фирми.

Приходите на "Егида - София" намаляват от малко над 4 млн. лева през 2012 г. до малко под 3 млн. лева през миналата година, разходите съответно са 4.3 млн. лева и 3.3 млн. лева. Вземанията на дружеството се свиват от 513 хил. лева на 363 хил. лева за същия период, а задълженията отбелязват леко покачване от 1.55 млн. лева до 1.59 млн. лева.

Балансовият резултат е загуба в размер на 305 хил. лева при 298 хил. лева за 2012 г. Одиторите подчертават, че това е трайна тенденция на развитие на общинското дружество.

Анализът показва, че приходите са намалели, защото охраняваните от фирмата обекти също са отчитат спад. В края на миналата година са 449 обекта - 45 общински и 404 частни. Отчита се, че "Егида - София" охранява едва 10.5% от общинските училища и детски градини.

Наличието на неизплатени осигурителни вноски и данъци към Националната агенция по приходите (НАП) и отрицателния финансов резултат за предходните три години ограничава възможността на дружеството да участва конкурси, защото тези показатели често са условия за допустимост. През миналата година "Егида - София" е участвала в 16 търга при 27 година по-рано.

Освен това общинската фирма има кредиторска задлъжнялост към Общинска банка и има несъбираеми вземания по отписани активи от "Спортна София - 2000" ЕАД.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване