06/24/14 20:24
(http://pik.bg)

Кошмарът продължава: Четири великотърновски села са без ток, вода и път (снимки)

Кошмарът продължава: Четири великотърновски села са без ток, вода и път (снимки)

50-метров хълм се е сринал до къщата на бившия кмет на Велико Търново д-р Румен Рашев, предаде borbabg.com. Водната стихия, придошла от обикновено малко дере, е отнесла цял селски център.

Специализираните комисии не са могли да го обходят, за да преценят щетите. Огромно свлачище до вчера е било заприщило пътя до населеното място. От десетки години никой в района не е виждал местната река Еньовица толкова пълноводна и толкова буйна.

Дълбоката едва около четирийсет сантиметра и широка не повече от три - четири метра рекичка се е вдигнала повече от три метра, изтръгнала е огромни дънери и канари по пътя си, с които е осеяно цялото й протежение чак до Прохода на републиката.

Като кибритени клечки водната стихия се е стоварила и отнесла двата моста на Габровци заедно с огромните им бетонови постаменти, показа кметът на Габровци Тодор Николов. "Като по чудо е оцелял единствено водостокът. Завлечени са и няколкото големи дървени фигури, които бяха поставени преди две години по скалите край реката", разказа той.

Поне 50 000 лева са нужни за възстановяване на двата моста между Габровци и Пъровци, както и към вилната зона. Огромни ще са и разходите за пълното с наноси и огромни стволове и клони речно корито на Еньовица. Четири села са без електричество, а пороят и свлачищата са пречупили четири далекопровода. „Още в събота при нас идва кметът Даниел Панов. Обходихме където можахме, чакаме комисия за оценка на щетите”, обяснш местният управник. „Наредил съм приоритетно комисията да отиде в Габровци, това ще стане днес (бел.ред. вчера)”, бе категоричен и самият Панов.

Водата от селско дере отнася целия център на Габровци. „Виждате ли това дере, което минава през стар турски гириз /отводнителна шахта/. Водата дойде от него. Отнесе всички настилки и разруши центъра. Имаме доста наводнени къщи. Дебитът е малък, но пороят го усили хилядократно”, показва стария канал Цанко Боевски. Сред руините на бившия център мъжът сочи и оголения 20-киловолтов кабел, който захранва целият район. Два багера и фадроми едва успяха вчера да поизчистят площада на Габровци, за да може да се преминава. На 100% уличната настилка в южната част на селцето не може да се използва и се нуждае от тотален ремонт.

Според кмета Тодор Николов напълно изолирани от света остават няколко семейства в махалите Пъровци и Бойчовци. До тях няма достъп с автомобил и снабдяването с хранителни продукти става след огромни преходи пеша. В други две махали – Шодековци и Горен Еневец, също е отнесена цялата инфраструктура. Малцината им жители нямат и електричество и скоро не се очертава да имат. „Трябва да се възстановяват стълбове, за което е нужна тежка техника. Тя обаче не може да стигне, защото пътят е отнесен”, обясни ситуацията Николов. Бедите за Габровци обаче не се изчерпват с пораженията по настилките и отнесения селски мегдан.

В района са активизирани три свлачища. Най-голямото е разположено от изток. То е дълго над 50 метра. Буквално целият хълм се е срутил върху пътя, помитайки със себе си стволове и огромни скали. В съседство се намира и бащината къща на бившия кмет д-р Румен Рашев. Сградата обаче няма поражения.

"Единствената надежда за селото и откъснатите заради пометените мостове махали е час по-скоро държавата да осигури помощи за възстановяване на инфраструктурата, почистване на реката и оформяне на нови отводнителни съоръжения. Ако пак завали така, сме загинали", кръстят се в Габровци.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване