06/24/14 21:05
(http://e-vestnik.bg/)

Либийците избират парламент въпреки липсата на сигурност

Франс прес

Либийците гласуват на парламентарни избори - рещаващи за бъдещето на страната, но с много неясен резултат, в климат на несигурност и тотална политическа нестабилност.

Беше решено изборитеда се състоят въпреки ескалацията на насилието, особено в източната част на страната, която от един месец е сцена на всекидневни сблъсъци между паравоенните сили на разбунтувалия се генерал Халифа Хафтар и ислямистки групировки.

Либийците са призовани пред урните, за да изберат 200-те членове на бъдещата Камара на представителите, която трябва да замени Общия (генералния) национален конгрес (парламент), най-висшия политически и законодателен орган. Този парламент беше избран през юли 2012 г. на първите свободни избори в историята на страната, след над 40 години диктатура при бившия режим на Муамар Кадафи.

Трийсет и две от местата са запазени за жени. Партийните списъци са забранени и само “индивидуални кандидати”, не задължително независими, имат право да се кандидатират.

По този начин политическият състав на бъдещия парламент ще стане известен едва след сформирането на парламентарни политически блокове.

Предварителни резултати от вота ще бъдат обявени на 27 юни, а окончателните - в средата на юли според източник от Централната избирателна комисия.

Само 1,5 милиона либийци са се регистрирали за участие в изборите, спрямо над 2,7 милиона през 2012 г. при общо 3,4 милиона души с право на глас. Те ще трябва да избират измежду 1628 кандидати.

1601 избирателни секции ще бъдат отворени от 8,00 ч. (6,00 часа по Гринуич) до 20,00 ч. в страната, разделена на 17 избирателни района.

С организирането на тези избори либийците искат да обърнат нова страница след Генералния национален конгрес, обвиняван за всички беди на страната. Те хранят надеждата да изберат нови лидери, които да сложат край на политическите ежби между либерали и ислямисти и да възстановят реда в богата на петрол страна, тормозена от насилие и анархия след падането на режима на Муамар Кадафи през 2011 година.

Конгресът е обвинаван, че е узурпирал почти всички правомощия и е допринесъл за нестабилността в страната, по-конкретно подкрепяйки ислямистките милиции за сметка на армията.

Под натиска на улицата Конгресът прие да отстъпи място на нов изборен орган, след като първоначално беше решил да продължи до декември 2014 г. мандата си, изтичащ през февруари.

“Кризата в Либия беше предизвикана от членовете на Конгреса, които накараха страната да се отклони от демократичния процес, а хората - да загубят желание да се регистрират, за да изберат свои представители в бъдещия парламент”, заяви либийският анализатор Салем Солтан.

Професорът по геополитика смята, че кандидатите на утрешните парламентарни избори нямат “достатъчно социален или политически авторитет, за да наложат мнението си на парламента”, който рискува в бъдеще да бъде ръководен от “хора в сянка, подмчиняващи се на заповеди от командири на милиции и незаконни въоръжени формирования”.

Сигурността на изборите предизвиква впрочем сериозни опасения в тази страна, която е изложена на произвола на милициите и в която племенните и местните интереси се поставят пред държавните.

“Има риск гласуването да бъде нарушено или дори отменено в някои избирателни секции, особено в Бенгази и Даена (Изтокна Либия), бастиони на радикални ислямистки групи, заяви източник от централната избирателна комисия.

Миналата седмица правителството натовари временния министър на вътрешните работи и началника на генералния щаб на редовната армия да подготвят план за гарантиране на сигурността на изборите.

Но при липсата на професионална армия и полиция, тази задача не е лесна, особено след дезертьорството на редица подразделения, които се съюзиха с генерал Халифа Хафтар.

Обвинен от властите, че извършва държавен преврат, Хафтар преди около месец започна операция срещу “терористичните групи”, които командват в източния град Бенгази след падането на режима на Кадафи.

Между двата лагера има редовни сблъсъци от началото на операцията на генерал Хафтар на 16 май, при което са загинали вече ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване