06/24/14 12:01
(http://www.klassa.bg/)

Норвежки държавен инвестиционен фонд разширява хоризонтите

Норвежкият държавен инвестиционен фонд  - 888 билиона долара - най-големият в света - планира да разшири инвестиционния си мандат за насърчаване на декларации, включително разширяване на дейността си с фиксиран доход, като добави, граничните пазари и разширяване на недвижими имоти.

Фондът - официално известен като Норвежки Банков Инвестиционен Мениджмънт (Norges Bank Investment Management) - получава голямата част от петролното богатство на Норвегия и се е увеличил  драстично през последното десетилетие. Това го е принудило да гледа към нови хоризонти, тъй като фондът се е опитал да се ограничи размера на преките си дялове в компании.

Днес НБИМ (Норвежки Банков Инвестиционен Мениджмънт)пусна своя стратегически план за 2014-16, както и подробно някои от промените, които ще се правят през следващата година.

На ранния етап на инвестиции в недвижими имоти в НБИМ каза:

Нашите инвестиции в недвижими имоти до този момент са били осъществени основно чрез споразумения за съвместно предприятие. Ние ще подготвим организацията за управление на изцяло притежавани имоти и по-активна роля в развитието на нашите собствености. По-големите дялове на собственост в изброените компании за недвижими имоти и за публично-частни сделки ще бъдат разгледани.

От страна на собствения капитал - което го прави по-голямата част от своите активи -  държавния инвестиционен фонд заяви, че - в допълнение към разширяване навън в граничните пазари – очакването на своя чист размер би означавало, че ще започнат да се взимат по-големи дялове в компании, над 5 %  от обичайния таван. Това също би означавало да се отделя повече внимание на подхода към управлението и корпоративно управление.

Концентрирани портфейли се насърчават, за да се даде възможност за висока присъда, дългосрочна инвестиция, фокус, и задълбочени фундаментални вътрешни изследвания.  Две трети от нашите по-големи инвестиции ще бъдат в европейските компании.

Очакваме броят на значителни стопанства, с повече от пет на сто собственост, за да се увеличи до 100 от 2016 година. Броят на големи позиции на собственост в портфейла ще се увеличи.

Това означава, че НБИМ ще повиши броя на персонала до 600 през следващите няколко години, включително 200 само в отдела за недвижими имоти, с най-новите инвестиционни позиции в международните си офиси.

Източник: Financial Times 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване