06/24/14 22:06
(http://pik.bg)

Щетите от стихията в Килифарево и Дебелец са над 10 млн. лв.

Щетите от стихията в Килифарево и Дебелец са над 10 млн. лв.

Над 10 млн. лв. ще достигне размерът на щетите от наводнението във Велико Търново, Килифарево, Дебелец и селата над тях, съобщи кметът Даниел Панов.

В тази сума са включени нанесените вреди на инфраструктурата, жилищата на хората, Килифаревския манастир, Прохода на републиката и земеделски земи.

Все още има откъснати села и махали в Балкана покрай р. Еньовец. Кметският наместник на Габровци Тодор Николов подава на хората хляб и хранителни продукти с въже през реката. Точно оттам тръгнала огромната приливна вълна, след като за 3-4 часа се излели 120 л/кв. м. 4 комисии описват съсипаната от пороя инфраструктура.

Днес Даниел Панов ще представи на заседание на МС обобщен доклад какво е необходимо като аварийни ремонти.

До петък търговската верига “Технополис” ще дари на бедстващите в Килифарево печки, перални, хладилници. Частни предприемачи също доставят в сградата на общината бяла техника за пострадалите. Вчера започна почистването на моста в Прохода на републиката от огромните количества довлечен дървен материал, както и дезинфекцията на залетите къщи и улици.

“Най-важното и спешно е почистването на речните корита на Белица и Янтра. Още от 2013 г. общината е подала 6 проекта на обща стойност 1,553 млн. лв. за почистването, които чакат одобрение. Да се надяваме, че сега ще го получим, макар че след наводнението и свлачищата нещата се разширяват”, добави Панов. Той за първи път призна, че вихрещата се незаконна сеч е една от предпоставките за бедствието от 19 юни.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване