06/25/14 22:08
(http://e-vestnik.bg/)

Докато Украйна се учи да воюва за територията си…

Европейската бюрокрация завлича членовете на ЕС в задънена улица

Антон Митов. Снимка: личен архив

Месец юни бе белязан с апокалиптични събития. Като че ли настъпи краят на света. Този месец бе характерен и с това, че в петък бе 13-ти.

От фаталния петък 13-ти до сега в района на Средна гора в близост до Казанлък се случиха поредица от случайни събития, които доведоха до големи бедствия в района, отбелязва kazanlak.com. Тази година петък 13-ти съвпадна с пълнолунието и явлението „медена луна“, което се случва веднъж на 100 години. А на Видовден, според народните вярвания, несправедливостите идват наяве. В петък, 13-ти, около 21:30 вечерта се самозапалиха нитро планки в складове на „Арсенал“ в местността Бузово кале в Средна гора, до близкото на Казанлък село Бузовград.

В Интернет се появи писмо от местен жител, който твърдеше, че пожарът на складовете в Казанлък е инсценировка, която да прикрие изнасянето на химически вещества. Авторът на писмото съобщава, че те се изнасят в Украйна в помощ на сепаратистите. Доколко тази информация е вярна и доколко – не, не е известно. Остава обаче съмнението, че има нещо нередно в случая.

Защо отново се връщам към пожара в Казанлък? Той е част от бюрократичната система на ЕС по отношение на събитията в Украйна. От една страна ЕС търси помощ и разчита Русия да се справи със ситуацията там, но от друга – прави всичко възможно да я усложни.

Стереотипите са останали непроменени: украинската армия не се бори срещу собствените си хора, а срещу „сепаратисти”, които се организират от Москва. „Както и в Крим, руските стратези разчитат на немаркирани служители, инструктори и разузнавателни агенти, т.е. те са назначени да поддържат огъня на войната в Донбас” – описва ситуацията френският Le Monde. За действията на украинската армия – колко са убили, между тях има ли деца и жени, нито дума. Колегите не пишат – вероятно издателите не разрешават.

Те не забелязват и украинските публикации, които си позволяват да критикуват властите в Киев. Струва си – те са европейски, а не азиатски или руски медии. Например, описанието на хуманитарната ситуация в украинския седмичник „Огледало на седмицата“ от 06 юни: „От началото на антитерористичната операция в Донбас са преминали 53 дни. Удавени в кръв са славянските селища Славянск, Мариупол, Донецк, Краматорск, Краснъй Лиман, Лисичанск, Луганск… И всичко се обяснява с граждански противоречия и спорове. Безумно. Говори се за патриоти и терористи, олигарси-спасители и олигарси-предатели, чеченци и местни зомбита… Истината е една – Украйна воюва (по-точно – учи се) за територията си. Но също и за хората, живеещи там?“

„Намеренията на Порошенко да се пребори жестоко с проявяващите агресия сепаратисти са оправдани.” Ок! Добър курс, но зачитат ли се мненията и уважават ли се правата на малцинствата? Или тези изисквания на бюрократичния апарат на ЕС не засягат Украйна, по-точно – властите в Киев? Според преброяване от 2001 година населението на Украйна е 48 457 000 души, като 77.8% от тях са украинци, 17.3% руснаци, а останалите са от над 100 други народности, между които и българи (0.4%).

Активизацията на антитерористическата операция консолидира местните граждани против централната власт. В резултат на силовите акции на киевските власти загиват мирни жители, убиват се ранени, нарушават се всевъзможни международни конвенции. Естонският портал Delfi.ee публикува интервю с руския писател Сергей Шаргунов, в което той споделя впечатленията си от Донбас: „Аз първоначално имах скептично отношение към референдума, който се проведе в Донбас на 11 май, но разговорите ми с обикновените хора показаха, че наистина е много висока избирателната активност и че по време на операциите на властите от Киев, хората вече не искат да бъдат с тази ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване