06/25/14 20:35
(http://pik.bg)

Помощта за първолаци остава 250 лв., въпреки обещанията за вдигането й на 300 лв.

Помощта за първолаци остава 250 лв., въпреки обещанията за вдигането й на 300 лв.

Около 45-46 хил. семейства ще получат през тази година социална помощ от държавата, за да изпратят децата си в първи клас. Това обяви зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, след като правителството одобри размера на помощта, пише "24 часа".

И тази есен подпомагането ще е в размер на 250 лв. въпреки обещанията от началото на мандата, че ще стигнат 300 лв. “Този размер отговаря на всички нормативни изисквания, а и миналата година вече увеличихме помощта от 150 на 250 лв.”, коментира Лазаров.

Право на помощ имат всички семейства с дете, записано в първи клас, и доход под 350 лв. на човек от домакинството за последните 12 месеца. Няма подоходен критерий за деца с увреждания, такива с един родител или пълни сираци, настанени при приемни семейства.

Помощта се получава в месеца, в който бъде представена бележка, че детето е записано в първи клас, обясни Лазаров. Раздаването ще е до края на септември, а след това един месец социалните ще проверяват дали децата наистина отговорят на условията. При установени нередности родителите ще трябва да връщат парите, обясни зам.-министърът.

44 деца с починали родители, които обаче нямат право на наследствена пенсия, получиха вчера от правителството персонални пенсии. Техният размер ще е по 101,70 лв. на месец, което са 90% от размера на социалната пенсия за старост.

С персоналните пенсии ще бъдат подпомогнати 28 семейства в затруднено материална положение, обясниха от правителствената информационна служба. Изплащането на пенсиите към сираците ще започне от 1 юли.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване