06/25/14 07:28
(http://pik.bg)

Президентът Плевнелиев ще участва в Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа

Президентът Плевнелиев ще участва в Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа

Президентът Росен Плевнелиев ще участва в Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Букурещ, съобщиха от прессекретариата на президента. Това е най-високото равнище на политически диалог в региона в рамките на формата. Инициативата се провежда по идея на Република България от 1996 година. В рамките на Срещата на високо равнище в Букурещ ще бъдат обсъдени възможностите за последващо разширяване на регионалното сътрудничество и развитието на отношенията на добросъседство, европейската интеграция на държавите от Западните Балкани, както и въпроси, свързани с укрепването на стабилността и сигурността в Югоизточна Европа и партньорството в областта на правосъдието и борбата с организираната престъпност.

Участие във форума се очаква да вземат държавните глави на Румъния, Албания, Македония, България, Молдова, Сърбия и Черна гора, както и представители на правителствата и дипломатически представители на Босна и Херцеговина, Гърция, Хърватска, Словения и Турция. Специални гости на форума ще бъдат президентът на Косово Атифете Яхяга, европейският комисар по разширяването и по политиката за съседство Щефан Фюле и генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Горан Свиланович. Президентът Плевнелиев ще направи обръщение към участниците в Срещата на върха по време на Първата пленарна сесия. От юли 2015 година България ще поеме от Албания председателството на ПСЮИЕ, която предстои да оглави форума за регионално сътрудничество за периода юли 2014 година – юни 2015 година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване