06/25/14 22:06
(http://e-vestnik.bg/)

Руска яка стяга Сърбия

Официални представители на Русия и Сърбия се срещнаха най-малко три пъти за две седмици, без да се смята предстоящото посещение на премиера Александър Вучич в Москва. Анализаторите казват, че Русия “стяга братската прегръдка”.

Само през юни първият вицепремиер и външен министър Ивица Дачич се срещна с руския посланик в Сърбия Александър Чепурин цели три пъти, от които веджъж по време на посещението на руския си колега Сергей Лавров. С руския външен министър се срещна и премиерът Вучич, който на 7 юли ще замине за Москва за разговори с най-силните хора в страната - президента Владимир Путин и премиера Дмитрий Медведев.

Както бе съобщено от правителството, предстоящите разговори “допълнително ще допринесат за утвърждаването на приятелските отношения между двата народа и двете страни”. Въпросът обаче е дали става дума само за приятелство или има и други причини за такъв интерес от страна на Русия към Сърбия.

Според Драган Джуканович, член на Форума за международни отношения, най-вероятната причина е опитът Сърбия да направи колкото може по-яснен избор между Запада и Изтока. Русия вероятно очаква от Вучич Сърбия да се определи по-ясно по въпроса за Украйна. Също така Русия има в Сърбия значителни инвестиции в областта на енергетиката и иска да запази тези позиции.

Просто казано, от Сърбия се иска да бъде по-ясна в позициите си, казва Джуканович. Той казва, че не само Украйна и Южен поток са причина за това развитие на събитията, но подчертава, че в основата на украинския конфликт всъщност стои енергетиката. Руснаците искат да запазят съществуващото си виляние и да го усилят, имайки предвид и факта, че Сърбия от друга страна преговаря и с Европейския съюз за присъединяване, обяснява Джуканович.

Наред с политическото влияние, известно е и че Русия има интерес към сръбската енергийна компания ЕПС и този интерес е от години. Остава да се види дали това ще бъде единствената тема, по която Вучич ще води разговори в Москва през юли.

Твърди се, че и германците, т.е. компанията RWE, проявява интерес към сръбската енергийна компания. Миленко Дерета от Гражданска инициатива казва, че всичко това вероятно може да се тълкува като “микс от различни интереси”. “Няма натиск в истинския смисъл на думата, някой да принуждава някого да прави нещо, руснаците просто лобират за себе си.

Мисля, че тук не става въпрос само и изключително за енергетика, която в глобален план е ключова тема, защото ние не сме толкова голям играч. По-скоро става въпрос за демонстрация на сила и влияние”, казва Дерета и добавя, че би било добре Сърбия да запази някакво равновесие.

БТА

Публикувана на 06/25/14 22:06 http://e-vestnik.bg/20813/ruska-yaka-styaga-sarbiya/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване