06/25/14 07:35
(http://www.klassa.bg/)

Само 2% от българите банкират онлайн

 Само 2% от тях банкират онлайн. По този показател страната ни се нарежда на дъното на класацията в Европа. В същата група попадат Румъния, Гърция, Сърбия и Турция. Това съобщи Петър Андронов, шеф на Сибанк, на финансовия форум „Иновации”, който се проведе вчера в София. Той обърна внимание, че процентът е малък дори на фона на 40-те процента от българите, които ползват интернет.

 

Най-висок е процентът на банкиращите онлайн в Белгия и Холандия – над 70%. Средно за Европейския съюз делът им е 27 на сто.

 

Затова никак не е странно, че България е номер едно по брой банкови клонове на глава от населението. На 100 хил. души у нас се падат 62 офиса на банки, докато в Норвегия те са едва 10. По-висок този показател е само у нас, в Италия е колкото в България, а в Германия на 100 хил. души се падат 14 банкови клона.

 

Според Петър Андронов на България ще са й необходими 10-15 години, за да стигне процентите, които сега отчитат скандинавските държави. Този срок обаче може да е и 5 г., защото ползването на онлайн услугите нараства изключително бързо. Той даде за пример холандска банка, в чийто офис на ден влизат не повече от 20-ина клиенти, останалите ползват услугите й през смартфона, таблета или домашния компютър. В резултат на това от 2000 г. до 2012 г. броят на банковите клонове в Холандия е намалял с 52%.

 

Изводът е, че физическите офиси на трезорите ще губят своето значение с времето. Банкерите виждат бъдещето в онлайн банкирането в съчетание с предоставянето на услуги, посредством колцентровете. Особено на фона на все повечето участници в социалните медии, които банките разпознават като новия канал на комуникация с клиентите. Към края на 2013 г. активните участници в социалните медии са 1,7 млрд. в глобален мащаб.

 

За силата на интернет свидетелства случай от САЩ от 1996 г., посочиха още на форума. Тогава сайт публикува условията по застраховките „Живот” на десетте водещи застрахователни компании. В същата година приходите им падат с 1 милиард долара, което е резултат от повишаването на информираността на клиентите.

 

Навлизането на банкирането онлайн в голяма степен зависи от опасенията, свързани със сигурността. След хакерска атака 30% от клиентите на най-голямата германската банка са се насочили от онлайн към банкиране през колцентрове, посочиха още на финансовия форум.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване