06/26/14 20:10
(http://pik.bg)

Баби под наем срещу 3 лева на час

Баби под наем срещу 3 лева на час

Когато майчинството свърши, а бабите не са пенсионерки или живеят далеч, идва въпросът кой да гледа детето. Вариантът ясла има малко плюсове и доста минуси, особено ако хлапето се адаптира по-трудно и често боледува. В този случай идва на помощ детегледачката. Или центровете за почасова грижа, ако търсим спасение за половин ден.

Най-разпространената представа за детегледачка е съседка пенсионерка, по възможност позната на семейството. Не излиза много скъпо, имате доверие, макар че не е професионалист. Другата алтернатива е почасовото гледане на деца - има достатъчно обяви в нета и агенции за наемане на детегледачки.

В Roditeli.bg и Moetodete.bg e пълно с оферти от търсещи до мераклии да бъдат наети. Преди да направите решителни избор обаче, задължително се поинтересувайте от препоръки и мнения на родители, ползвали вече услугите на съответната детегледачка.

Похвалите от доволни майки и татковци е единствената и сигурна препоръка, на която разчита 50-годишната Верка Парсехян. Чаровната дама, от чието лице не слиза усмивката, вече 18 години се препитава с гледане на деца. Работела като домакин в училище и на майтап една жена я наема временно да се грижи за бебето . Така се започнало. В момента Верка отглежда Сара, която е на 2.3 години, но не може да свикне с яслите, затова семейството отново прибегнало до помощта на детегледачка. Верка отглежда от година и половина малката чаровница, която до такава степен е свикнала с нея, че понякога казва "мама". Тъй като е ваканция, Верка поема ангажимент и за по-голямата сестричка на Сара - четвъртокласничката Габи. През деня рисуват, четат приказки, пеят песни, разхождат се из парковете. Родителите на двете момичета имат достатъчно доверие на Вера, която разполага с ключове за жилището, а тя пък се раздава. Понякога чисти и глади, без това да влиза в задълженията. 

"Винаги досега съм си намирала децата по препоръки. Във всяко семейство е различно, но аз спазвам изискванията, които най-често са свързани с хранителния режим на детето. Не ми дават да съм прекалено строга, но не бива и да ги глезя. Повечето родители искат да ходя в дома им, защото предпочитат детето да спи в собственото креватче и да играе със своите играчки", разказва детегледачката. 

Видяла е какво ли не в дългогодишния си опит. Веднъж един баща ги подредил 10 жени и започнал кръстосан разпит. Преди това поискал да се запознае със CV-то на всяка една от тях. Абсолютно забранено било да се отваря на чужди хора външната врата, а всяка грешка се наказвала с парична глоба. Ако ютията не е на място, това можело да коства на детегледачката 50 лева санкция. "Истинско щастие е, че не попаднах в това семейство. Друг път са ми искали личната карта, за да ме проверят, защото има какви ли не измамници, но аз не се сърдя, нормално е хората да се притесняват за детето и дома си", разказва 50-годишната жена.

В други семейства пък бабите се отнасяли твърде ревниво към желанието на родителите да вземат чужда под наем. Свекърва започнала да навива сина си, че Вера не възпитава правилно детето и го настройва срещу нея. "Прибирала съм се със сълзи на очи, защото се раздавам и правя всичко детето да се чувства щастливо. Но майката беше на моя страна и преглътнах обидата", споделя жената.

Най-малкото дете, което са  поверявали, е било едва на 2 месеца, тъй като майката бързала да започне работа. Често се случвало някое от хлапетата да се разболее, но Вера имала непрекъсната връзка с родителите по мобилния телефон. Преди дни Сара вдигнала висока температура, гледачката тутакси я свалила и информирала майката.  
Децата така се привързвали към Вера, че дори след като тръгнат на детска градина, продължавали да я канят на рождени дни и семейни празници, да носят подаръци. Затова най-трудното нещо е раздялата, когато детето порасне и трябва да поеме към забавачката. Един от любимците - Антонио, дори я повикал да го изпрати на първия учебен ден. 

Самата Вера все още не е станала баба, макар че има син и дъщеря, които вече живеят самостоятелно.

За разлика от детските центрове, където тарифата за час е 3-4 лева, Верка взима по 2. Много нейни колежки обаче не падали под 5-6 лева. Обикновено детегледачката се ръководи от социалния статус на семейството, преди да обяви офертата си. Някои гувернантки предпочитали да им водят децата у дома, където имали обзаведена стая с всичко необходимо за отглеждането на малчугани. Други пък наемали стая в центъра на града, за да е по-удобно на родителите. 

Разчитайки на рекламата от уста на уста, малцина от гувернантките минавали през агенция, която взимала комисиона от заработеното.

Източник: "Марица"

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване