06/26/14 20:42
(http://pik.bg)

Градушка като орех унищожи черешовата реколта в Мламолово

Градушка като орех унищожи черешовата реколта в Мламолово

Градушка колкото орех удари бобовдолското село Мламолово и унищожи черешовата реколта и асмите в дворовете. Около 20.00 ч. във вторник небето се забулило с градоносни облаци. Извила се страшна буря. Градушка се изсипала от небето.

Репортер на в. „Струма“ се срещна със собственика на 4 дка череши Димитър Янаков в землището на селото. Градушката е унищожила голяма част от черешовата реколта. До обяд работниците, които той бе наел да сортират черешите, бяха изхвърлили около 1000  кг негодни. Янаков ще ги вари за ракия.

„Отидоха черешите. До момента съм на загуба с 1000 лв., но не всички череши са сортирани. От няколко дни не ги изкупуват. Плодовете загниват по дърветата и качеството им пада. Досега ни плащаха черешите по 90 ст. От утре очаквам отново да започнат изкупуването, но цената ще падне. Не съм застраховал реколтата и няма да получа нищо. Опитах се да се регистрирам като земеделски производител в ДФ „Земеделие“ в Кюстендил, но там ми казаха, че трябва да обработвам минимум 10 дка череши.

Овощната градина я засадих преди 4 години, миналата година дръвчетата прехвърлиха плодове тук-там. Тази година реколтата беше добра, но дъждовете съсипаха всичко. Сега градушката я довърши. Плодовете са по земята. Онзи ден дойде един прекупвач и ми каза, че ги иска едри, сочни и без петна по тях. Да взема едно сито да ги пресявам ли? Дано изкарам пари да си върна вложените средства”, ядосваше се вчера Димитър Янаков.

„Изгубих 40 000 лв.  Градушката унищожи почти всичко. Досега не бях плакал, но снощи, докато градушката биеше, плаках”, заяви пред репортер на вестника бившият кмет на Мламолово Иван Стоянов, който обработва 120 дка черешови масиви. „Отиде ми трудът на вятъра. Не съм застраховал масива. Преди години бях засял жито. Проливен дъжд го унищожи. Бях го застраховал. Опитах се да си получа парите от застраховката, но ударих на камък. Трябваше да искам документ от метеорологичната станция в Кюстендил и в София, че в този ден и час е валяло пороен дъжд точно върху моя имот, и още куп други документи и се отказах”.

Градушката изпочупила покрива на оранжерията на кмета на с. Мламолово, община Бобов дол, Георги Александров. Покривът, който е от твърда, прозрачна пластмаса, е направен на решето от ледените късове. Асмите в двора на къщата му висяха изпочупени от бурята.

От дъжда по улицата потекла река от вода, която подкопала ограда на Рангел Апостолов, влязла в двора му и за малко 20 пилета не се удавили.

„От 39 години живея на тази улица. От толкова години пиша жалби до общината да направи бордюри, които да спират водата да не влиза в двора ми. При всеки по-силен дъжд къщата се наводнява. Миналата година дойдоха от общината, казаха ми, че трябва да се направи проект за масивна ограда и тогава може да се изгражда такава. Оттогава никой не е идвал да види какво става”, разказа Рангел Апостолов.

В изкупвателния пункт в селото Венцислав Симеонов бездействаше и чакаше да му се обадят от базата в Кюстендил кога ще започне да изкупува череши и на каква цена. „На ден изкупувам по 3-4 тона. Не помня такава градушка и такива загуби. Очаквам цената на черешите да падне, но не съм сигурен. Базата в Кюстендил е препълнена с череши, затова спряха изкупуването”, заяви Симеонов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване