06/26/14 21:29
(http://www.klassa.bg/)

До две седмици парите на съдебната система ще свършат

 Съдебната система е пред фалит и до две седмици парите й ще свършат. За това алармираха още миналата седмица от Висшия съдебен съвет и припомниха на министъра на правосъдието Зинаида Златанова искането си от април за допълнително 19 млн. лв. към бюджета на съдебната система. 

Те трябва да покрият основните разходи за ток, вода и заплащане на експертизи до края на годината. В началото на тази седмица е имало среща между представители на ВСС, министъра на правосъдието и министерството на финансите, от която обаче няма реален резултат, заявиха за "Дневник" от съвета.

"Съвсем в начален етап сме.. нямам ясен резултат какво ще се случи", каза Димитър Узунов от бюджетната комисия към съвета. Той не е присъствал на срещата в началото на седмицата, но има информация и обясни, че в момента за покриването на разходи се харчат пари от отделените за капиталовите разходи, които са около 3 млн. лв.

"Това са стотинки, все едно вие да изкарате месеца с 50 лв... до две седмици ще затворим кепенците, така да се каже", обясни още Узунов.

Основната причина за липсата на средства е намалената с над 50 на сто издръжка за съдилищата в бюджета за тази година. Недостигът се усеща на всички нива - На Върховния касационен съд са неохбодими още 1 млн. лева, за Върховния административен съд около 1.3 млн. лева, за прокуратурата – 7 млн. лева, за съдилищата – 9 млн. лева и за Инспектората на Висшия съдебен съвет – 2 млн. лева.

През април, членовете на съвета получиха уверението на министър Златанова, че ще помогне с каквото може за осигуряването на допълнителните 19 млн. лв. От ведомството й уточниха пред "Дневник", че министърът не осигурява тези средства, а Златанова е направила необходимото да организира срещата. Оттам съобщиха, че тя няма какво повече да направи.

Парите за заплати са гарантирани, като на този етап от съвета по-скорко са се отказали да настояват и за 25 млн.лв. допълнително, за увеличение на магистратските възнаграждения. Сумата също беше поискана преди няколко месеца. На предишното заседание Златанова попита кадровиците на Темида кое им е по-важно парите за издръжка или за увеличение на заплатите. "Издръжката засяга всички граждани, защото без нея няма как съдилищата да функционират нормално", заявиха тогава от съвета.

В крайна сметка след срещата от финансовото ведомство са поели ангажимент да покрият, ако има належащи нужди на системата, научи "Дневник" от източници. Оттам не успяха да отговорят официално и в рамките на редакционното приключване на текста какъв точно е ангажиментът на ведомството и дали парите ще бъдат осигурени.

Най-голямата магистратска организация в България - Съюзът на съдиите (ССБ) неколкократно е призовавала да се сформира работна група, която да анализира бюджета на съдебната система, за да може той да осигурява нормалното функциониране и провеждане на предвидените стъпки от съдебната реформа. 

 "Единствено оповестяването на резултатите от такава задълбочена оценка може да стои в основата на политическия дебат и информираното обществено мнение какви средства да се отделят за утвърждаването на независима и ефективна съдебна система", се казва в писмото на съюза от ноември миналата година.

Преди време пред "Капитал" ръководителят на правната програма на "Отворено общество" Иванка Иванова заяви, че парите на съдебната власт трябва да бъдат увеличени след оптимизиране на ресурсите на системата, защото бюджетът се управлява лошо.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване