06/26/14 21:31
(http://www.klassa.bg/)

Европа отсъстваше от българските медии в кампанията за европейските избори, показва проучване

 В българската политика и в българските медии европейските избори са преминали с вътрешнополитически послания и много малко внимание е било отделено на европейските процеси. Това показа годишният медиен мониторинг на фондацията "Медийна демокрация", който беше представен днес в Информационния център на Европейския съюз.

Тази година изследването е с фокус върху отразяването на дейността на Европейския парламент в българските медии, както и на изборната кампания. От 1 януари до 15 юни 2014 г. са наблюдавани печатни и електронни издания, радия, телевизии, както и регионални медии.

Според доц. Орлин Спасов, изпълнителен директор на фондацията, само предизборните слогани на БСП и ДПС са били с европейски акцент. Фактически предизборната кампания беше използвана от български политици като информационен повод отново да поговорят по познати теми, но сега можеха да бъдат изнесени в публичността благодарение на по-големия интерес, каза той.

Според доц. Спасов, това е тенденция, която е характерна и за други европейски страни. Проблемът е, че "не се получи ефективност от пресичането на вътрешнополитическите проблеми с темите, свързани с политиката на ЕС", добави още той. Последицата от това според него е отчуждаването на българските граждани от дейностите на Европейския съюз.

В медиите

Според наблюденията на "Медийна демокрация" един от проблемите за средствата за информация е, че липсват достатъчно добре подготвени журналисти, специализирали в европейски теми, които да могат да предложат качествени анализи и коментари на своята публика.

Анализът на фондацията показва и тенденцията новините, свързани с ЕС, да се отразяват предимно кампанийно. Покрай изборите за Европарламент се отчита драстичен скок на темите, засягащи Европа.  За изминалата половин година информациите, свързани с европейските политики, са се увеличили почти двойно в сравнение с цялата 2013 г. Преобладават обаче информациите и липсват достатъчно анализи и коментари. Освен миграцията и пазарът на труда, малко са въпросите от европейско значение, които успяват да задържат вниманието на медиите.

Какво и колко се отразява

Според данните на "Медийна демокрация" с най-много теми в новинарския поток са присъствали изборите в страната. Второ място заема дейността на Европейския парламент като тук най-активно е бил разглеждан въпросът за спирането на евросредства от Брюксел.

Газопроводът "Южен поток" е една от точките на пресичане между европейските и националните теми в българските медии. За сметка на това въпроси като тези за селското стопанство, социалната политика и регионалното развитие не са сред водещите.

Българските медии са отразявали кризата в Украйна и отношенията й с Русия, както и имиграцията и евроскептицизма в рамките на Европа. От политиците в други страни най-много се е писало за Найджъл Фараж, лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство (UKIP) , както и за Марин Льо Пен от френския Национален фронт.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване