06/26/14 14:59
(http://pik.bg)

Жертвите от улица "Горна студена” в "Аспарухово" са били в незаконни къщи

Жертвите от улица "Горна студена” в "Аспарухово" са били в незаконни къщи

Къщите на ул. „Горна студена” във варненския квартал „Аспарухово“, в които са се намирали жертвите на потопа, са построени незаконно. Те са залепени за бетонно корито на дерето, а трябва да бъдат на разстояние 25 метра от оста му, заяви в еафира на Дарик Варна главният експерт по „Свлачища и укрепване на територии” към Община Варна, Олег Колев.

„Заради замърсяване и застрояване е нарушена проводимостта на дерето и водата няма как да премине. Образуват се бентове и когато единият се скъса, под натиска на водата се късат останалите и така се образува вълната. Основният бент в дерето е незаконно построен бръснарски салон, който се къса и вълната повлича следващите къщи. В тях живеят част от жертвите”.

Салонът е оцелял от стихията и предстои да бъде съборен. В момента се издирва собственикът му.

За един час – между 18:30 и 19:30 ч. на 19 юни, в „Аспарухово” са паднали 139 л/ кв.м. Водосборните територии на двете дерета са съответно 4,5 кв. км и 2.5 кв. км „Ако бяха паднали 35 литра /кв. м, през дерето над ул. „Горна Студена” трябваше за един час да преминат 140 млн. литра вода”, коментира експертът.

Пороят е активизирал свлачището на ул. „Розова долина”, което вече е с дължина 250 м и ширина 60 м ширина. То се свлича към дъното на дерето и има опасност да го затвори, образувайки бент. Проблемът в района е от 3 години, когато е започнала да се събира подпочвена вода. Все още не е установена причината за нейната поява и в момента се правят нови изследвания. В района има къщи, които са опасни за обитателите им и ще бъдат разрушени. Общо 1024 души от 108 къщи в целия квартал са евакуирани досега, пише Днес+.

Нарушеният слой на ската над „Аспарухово” е отмит и свален на дъното на дерето, което е причината за образуването на калните потоци. От горите над водосборните територии също е свален повърхностният слой във вид на пясъци и кал.

В „Аспарухово” има още 8 опасни участъци, където се наблюдава ерозия. Част от тях се намират в местността Вилите, на ул. „Крайбрежна”, на ул. „Борис Киряков” и до ресторант „Русалка”.

Към днешна дата свлачищата в общината са 88 на брой, като заемат площ от 33 декара. Някои от тях са успокоени, но други, като това на „Трифон Зарезан", са активни и продължават да се движат.

Сериозен проблем е потъването на пътя между „Златни пясъци" и с. Кранево, след спирка „Панорама". Свлачището там не попада в рамките на Община Варна, но би могло да доведе до затваряне на пътната връзка между Варна и курорта „Албена", предупреди Колев.

Ерозионни свличания има на ската в Морската градина, като проблеми няма единствено в укрепената част над Алея Първа. За укрепването на ската решенията трябва да се вземат от областния управител, кмета и Общинския съвет, с помощта на МРР. Зоните за укрепване са почти определени, но остава въпросът с финансирането.

Драстично се е увеличил размерът на свлачището на ул."Поп Димитър" в местността „Пчелина", което от 30 метра първоначално вече се простира на 150 метра. Свлачището там е изкуствено предизвикано от собственици на сграда в района, които бетонирали двор с площ 1100 кв.м. Отводняването било осъществено с тръба, която отвеждала водата на 50 см. извън имота. Установено е, че само през април през тръбата в ската са се излели 50 000 литра атмосферна вода, разкри Олег Колев. той уточни, че къщата е автосервизът там са законно изградени.

„Няма логика отвеждането на водите да бъде там. Заради грешката на някой сега инвестицията в укрепването трябва да е приблизително половин милион лева", коментира експертът по свлачищата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване