06/27/14 19:55
(http://pik.bg)

Рециклиращите фирми се вдигат на протест, блокират митници и пътища

Рециклиращите фирми се вдигат на протест, блокират митници и пътища

Да извадят всичката налична техника и да блокират пътища и митници. Такава заплаха отправиха представители на рециклиращата индустрия. Причината за протестните намерения е Законът за управление на отпадъците, който влиза в сила от 13 юли. Браншът е гневен, тъй като след тази дата физическите лица няма да могат да предават отпадъци срещу заплащане, а ще трябва да ги предават безвъзмездно.

Другият основен проблем в закона, според рециклиращите организации, е въвеждането на 100-процентно безкасово заплащане. Бизнесът твърди, че тези два ключови проблема в изменения закон ще доведат до фалит на 50% от фирмите в бранша.

Негативни последици ще усети и преработвателната промишленост, тъй като потоците на отпадъци към преработвателните мероприятия ще намалеят между 40-50%.

Около 1,3 млрд. лева са инвестициите на бранша в България. Ако обаче промените в закона влязат в сила, това ще доведе до редица проблеми, сред които невъзможност на бизнеса да плаща изтеглените кредити, както и до съкращаване на работни места.

В момента около 100 000 души се изхранват от този бизнес.

На 25 юни група депутати внесе в в Комисията по околна среда и води в Народното събрание предложение за изменение и допълнение на закона за управление на отпадъците.

Председателят на Асоциацията на рециклиращата индустрия Иво Георгиев обясни, че браншовите организации вече половин година водят разговори по този въпрос в МОСВ, като до момента са проведени 30 срещи във ведомството. Браншът е дал 300 предложения, но нито едно от тях не е взето предвид. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване