06/27/14 05:57
(http://www.klassa.bg/)

Юнкер с най-големи шансове за №1 в ЕК

 Номинацията за председател на следващата Европейска комисия (ЕК) ще бъде една от основните теми на започналото вчера двудневно заседание на Европейския съвет, предаде АФП.

 

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС снощи се събраха в белгийския провинциален град Ипр, за да отбележат 100-годишнината от началото на Първата световна война.

 

Днес те ще продължат заседанието си в Брюксел. Очаква се следобед Европейският съвет да приеме решение кого номинира за следващ председател на ЕК. Европейският парламент (ЕП) настоява това да бъде един от петимата кандидати, участвали в предизборната надпревара - Жан-Клод Юнкер (ЕНП, Люксембург), Мартин Шулц (ПЕС, Германия), Ги Верхофстат (АЛДЕ, Белгия), Ска Келър (Зелени, Германия) или Алексис Ципрас (СИРИЗА, Гърция).

 

Най-вероятно е това да бъде Юнкер, тъй като

 

ЕНП остана първа политическа сила

 

и в новия мандат на ЕП, прогнозира Франс прес.

 

Ръководителите на държавите и правителствата в ЕС ще подпишат споразуменията за асоцииране с Грузия и Молдова, както и оставащите части от споразумението с Украйна. Предвижда се на церемонията да присъства новоизбраният украински президент Петро Порошенко.

 

Сред темите на заседанието в петък са също икономиката в ЕС, законодателните приоритети за следващите пет години, както и енергетиката.

 

Великобритания се готви да прибегне до “Люксембургския компромис”, за да попречи на номинацията на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия на срещата на върха на ЕС.

 

“Говори се, че правителството на Камерън проучва подробно всички възможности, включително позоваването на един съмнителен механизъм от 60-те години, който позволява да се изтъкнат “жизненоважни национални интереси”, за да се спре автоматично вземането на решение от страните - членки на ЕС”, съобщава “Гардиън”. Изданието допълва, че това би било

 

юридически

 

съмнителна  стъпка

 

и цитира мнения на висши чиновници и дипломати в Брюксел, според които идеята на Лондон няма да издържи юридическата проверка.

 

“Таймс” определя “Люксембургския компромис” като “ядрено оръжие”, чрез което преговорите могат да бъдат продължени до постигане на компромис между страните членки.

 

Германският “Зюддойче цайтунг” коментира, че Дейвид Камерън е толкова упорит в съпротивата си срещу Юнкер заради престоящите догодина във Великобритания избори. “Известното с неконтролируемото си поведение евроскептично крило в партията на торите го аплодира, партията е единна като никога. В същото време Камерън сигнализира на избирателите от враждебната към Европа Партия на независимостта на Обединеното кралство (ЮКИП), че защитава британските интереси. Камерън се нуждае точно от това, когато се яви на парламентарните избори догодина”, отбелязва изданието.

 

АФП съобщава, че Швеция и Холандия, които досега бяха на страната на Камерън срещу Юнкер, в крайна сметка са решили да се присъединят към мнозинството и да не пречат на номинацията на бившия люксембургски премиер за председател на ЕК.

 

“Шпигел” допълва, че на срещата на върха ще бъде взето решение само за кандидата за ЕК, но не и за това кой ще заеме

 

другите два

 

ключови поста

 

в Европейския съюз - този на председател на Европейския съвет след белгиеца Херман ван Ромпой и този на върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността след британката Катрин Аштън. Двете допълнителни номинации може да бъдат обсъдени на извънредна среща на върха през юли, твърди “Шпигел”, позовавайки се на 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване