06/28/14 05:48
(http://www.klassa.bg/)

428 хил. българи отскочили до чужбина през май

 Почти 428 хиляди българи са ходили в чужбина през миналия месец, съобщи вчера националната статистика. Пътуванията през май са с 18,1 на сто повече в сравнение с миналата година. Най-сериозно увеличение на воаяжите на българи има към Испания с 46,7 на сто, Обединеното кралство - с 45,0%, и Гърция - с 41,7 на сто. Ръст в пътуванията има също така и към Франция, Италия, Румъния, Австрия и Турция. В същото време има по-малък интерес към Руската федерация, където намалението на пътуванията е с повече от 50%. Спад има при задграничните излизания с крайна цел Германия, Чехия и Сърбия.

 

Над 42% от българите, стигнали до странство, са ходили на гости при приятели и роднини, част от тях са били на обучение, а други са посетили концерти и спортни мероприятия.

 

На екскурзия е бил всеки трети нашенец

 

а в командировка една четвърт от пътувалите. В сравнение с май миналата година пътуванията със служебна цел нарастват с 34,0%, а тези за почивка и екскурзия с 18,3. На гости в Турция са ходили 60% от хората, преминали границата с южната ни съседка. Подобно е положението и в направление Сърбия, Австрия и Румъния.

 

Всеки втори, пътувал до Белгия, е отишъл там по работа. До Гърция и Испания пък са ходили на екскурзия или почивка почти половината от хората, избрали това направление. Малта пък е дестинация, в която са пребивавали само българи, които си почиват.

 

От общия брой чужденци, посетили България през май

 

дялът на гражданите от Европейския съюз е 62%

 

Това е с 13,6 на сто повече в сравнение със същия месец на 2013 г. Увеличение е регистрирано при посещенията на граждани от Австрия - с 59,9%, Германия - с 44,6%, Италия - с 36,5%, Полша, Обединеното кралство и Румъния.

 

Същевременно намаляват посещенията на французите – с 28,3%. Спадат също така посещенията на граждани от други европейски страни. Конфликтът в Украйна си е казал думата и най-голямото намаление на посещенията е именно от граждани на тази бивша съветска република. По-малко гости сме посрещнали също така от Русия и Македония.

 

През месеца преобладава делът на посещенията с цел почивка и екскурзия – 44,5%, следвани от гостуванията и транзитните преминавания – 40,9%, и със служебна цел – 14,6%.

 

Пътуванията с цел почивка и екскурзия са 77,8% от всички посещения на граждани от бившата югославска република Македония, 71% - от Руската федерация, и 61,9% - от Сърбия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване