06/28/14 19:15
(http://pik.bg)

Сага на Лъвов мост! Граждани алармират за умишлено разрушена римска стена

Сага на Лъвов мост! Граждани алармират за умишлено разрушена римска стена

За умишлено разрушена римска стена, открита при ремонтните дейности на Лъвов мост, алармираха граждани на столицата. От Столична община обаче отричат подобна информация и са категорични, че дейностите са под надзора на археолози, предаде БГНЕС.

Представители на общество "Приятели на Русия и Православния свят" изразиха несъгласието си за продължаващите строително-ремонтни, въпреки стотиците открити артефакти и продължаващите разкопки.

Атанас Стефанов от организацията показа пред екипа на БГНЕС снимки от обекта. Според него на една от тях е заснет православен кръст от ранното Християнство, датиращ между II и IV век. Най-вероятно това е и храм. "Прецедент е в центъра на София да бъдат открити кръст и олтарна маса. Само заради тях хиляди туристи ще ни посетят", подчерта Стефанов.

"Дойдохме на Лъвов мост и работници ни разказаха, че са открити стари стени и се бутат. Казаха ни, че сме закъснели, защото преди да дойдем е изнесено войнишко кепе със златни монети, както и че вечер късно идват коли и започват да ровят край разкопките", обясни Стефанов. Той каза, че разполага със снимки от края на февруари, на които се вижда, че се намират предмети, а инвентарната книга на обекта е започната на 9 май - два месеца по-късно.

Стефанов разказа, че някои учени и архитекти изразяват мнение, че на мястото е бил Сердикийският стадион, където са се провеждали най-древните игри – Питийските, които са по-стари и от Олимпийските. Той обвини зам.-кмета по култура на София д-р Тодор Чобанов, че отрича на мястото да е открит кръст и твърди, че това са укрепителни стени. "Той не говори и за олтарната маса и кръста", подчерта Стефанов.

Потърсихме позицията и на Столична община по темата. Зам.-кметът по култура на София д-р Тодор Чобанов увери, че строително-ремонтните дейности са съпътствани от археолози, тъй като зоната, където се намира Лъвов мост попада в границите на архитектурно-историческия резерват "Сердика-Средец".

"Имаме редовно извадени разрешения за теренни археологически проучвания и се работи с компетентен екип и всички дейности, които се извършват са в съответствие с българското законодателство", заяви д-р Чобанов.

Той определи гражданите, които алармират за нередности около обекта, като "странни хора, които от самото начало на строителството "облъчват" институциите със сигнали с невярно съдържание и откровено клеветническа кампания".

"Започна се с басни за торни със злато, а след това се премина през други фантазии, които абсолютно не отговарят на истината", категоричен бе д-р Чобанов. Зам.-кметът разказа, че заради поредицата от сигнали, на Лъвов мост са проведени редица проверки от МВР, Министерството на културата, ДНСК, Прокуратурата и всички институции, които имат дори косвено отношение към обекта. Навсякъде констатацията е била, че няма абсолютно никакви нарушения на законодателството и всичко се извършва по правилата.

"За голяма наша радост на обекта се откри скулптура-фрагмент, която е част от някогашния римски мост, който е съществувал на мястото. Това е първия по рода си такъв обект в България. Намери се и една от стъпките на моста", подчерта Чобанов.

Той припомни, че допреди 5-6 г. в София не са се провеждали системни спасителни проучвания. "Стъпката, която открихме ще бъде частично консервирана и изложена в зеленото пространство на Лъвов мост. Намерили сме близо 450 артефакта. Сред има тях са монети, войнишки амулети от римската епоха, а най-хубавата находка е печат-пломба от Античността с лика на император Теодосий и неговите двама синове", каза още д-р Чобанов и обясни, че печатът е много рядък предмет. Навярно е служил за обмитяване на стоки, тъй като се предполага, че мостът е бил и митница. Според зам.-кмета на София като цяло обектът е доста беден, защото голяма част от археологическите пластове са разрушавани.

"Злонамерена клеветническа кампания е това, че на мястото е открит каменен кръст. Аз съм учен и боравя с факти. Наистина няма как да коментирани фантазиите на група граждани, които очевидно имат и друг мотиви", заяви д-р Чобанов в отговор на отправените обвинения.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване