06/30/14 22:48
(http://e-vestnik.bg/)

Абу Бакр ал Багдади - халифът на джихадистите

Абу Бакр ал Багдади - мистериозният лидер на Ислямската държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), провъзгласен от групировката в неделя за “халиф” на всички мюсюлмани, все повече засенчва шефа на Ал Каида и може би всъщност е най-влиятелният джихадист в света.

ИДИЛ, която вече се нарича “Ислямска държава”, без да се обвързва с геополитически ограничения, обяви, че създава халифат на обширните територии, завладени в Ирак и Сирия, в опит да възстанови там ислямския политически режим, изчезнал преди около столетие.

Твърде мощна в Сирия, тази група започна на 9 юни светкавична офанзива и в Ирак. Нейният водач обаче си остава загадъчна личност с неясно излъчване.

Роден през 1971 г. в Самара, северно от Багдад (според Вашингтон), Абу Бакр ал Багдади изглежда се присъединява към въстаниците в Ирак малко след нахлуването в страната през 2003, предвождано от САЩ, и прекарва 4 години в американски пленнически лагер.

През октомври 2005 г. американските сили обявяват Абу Дуаа (псевдоним на Багдади) за загинал при въздушна атака на сирийската граница. Той обаче се появява отново - жив и здрав, през май 2010 г. начело на Ислямската държава в Ирак (ИДИ), местния клон на Ал Каида, след като двама негови водачи са убити по време на акция.

Стратегията на САЩ за борба със съпротивата и решението на част от сунитските племена да се обърнат срещу джихадистите омаломощават групировката.

Тя обаче се възстановява и разширява дейността си в съседна Сирия. После отхвърля заповедта на Айман аз Зауахири, водача на Ал Каида, да се съсредоточи върху Ирак и да остави Сирия на Фронта Ан Нусра - джихадистка формация, сражаваща се срещу режима в Дамаск.

През април 2013 г. Багдади провъзгласява сливане между ИДИ и бойците от Ан Нусра с цел да формира ИДИЛ, но последните отказват да се включат. Двете групи започват да действат отделно, после - от края на януари, застават една срещу друга в Сирия.

До момента са изтекли твърде малко данни за личността на Багдади, както и за местонахождението му. САЩ го провъзгласиха за терорист през октомври 2011 г.; миналата година заявиха, че се намирал вероятно в Сирия.

В края на май иракски генерал заяви, че според войските му Багдади бил в Ирак, но други високопоставени дейци го опровергаха.

Едва през януари т. г. стана ясно как изглежда Багдади - тогава иракските власти за пръв път публикуваха черно-бяла снимка, на която се вижда брадат, леко оплешивял мъж с костюм.

Обгърнат е в мистерия, което допринася за култа към личността му; ЮТюб е пълен с псалми, възхваляващи неговите добродетели.

В средите на ИДИЛ е тачен като командир и тактик, присъстващ на бойното поле - за разлика от Зауахири, бившия му началник и настоящ съперник, чийто авторитет сред джихадистите все повече бледнее пред този на Багдади.

Бойците на ИДИЛ в Сирия са предимно сирийци, в Ирак - иракчани. С това разделение “халифът” Багдади си е спечелил подкрепата на множество, може би хиляди джихадисти, дошли от целия регион, също и от Европа, дори от по-далечни места.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване