06/30/14 21:41
(http://pik.bg)

"Глобал маркетс" разпратили над 1000 имейла с лъжливи твърдения за банките

"Глобал маркетс" разпратили над 1000 имейла с лъжливи твърдения за банките

Директор в инвестиционния посредник с отнет лиценз “Глобал маркетс” и един от собствениците на дружеството са разпратили над 1000 имейла с лъжливи твърдения за състоянието на някои банки у нас, пише “Труд”.

40-годишният Робърт Димитров, който е съдружник в “Глобал маркетс”, и директорът във фирмата  Кирил Джабаров (29 г.), който е син на друг от собствениците - Томчо Джабаров, са обвинени в разпространяване на неверни данни за тревога. Това е престъпление по член 326 от НК. 

Двамата са прекарали 72 часа в ареста и са освободени срещу гаранции от по 3000 лв., съобщи прокуратурата.

Специална програма с най-мощните защити използвали вероятно заговорниците в организирането на банковата атака и така пазели кореспонденцията си.

От офисите на “Глобал маркетс” са иззети компютри и периферия, които се преглеждат от IT специалистите на ДАНС. Именно те открили, че Йордан Моллов и другите арестувани използвали програма за съобщения с много високо ниво на сигурност.

Предполага се, че така са се разбирали на вътрешно ниво и с останалите близо 50 потребители. Чат софтуерът “Телеграм” е с най-доброто ниво на кодиране и криптиране. Той е безплатен и достъпен от всякакви дигитални устройства.

"Телеграм” е облачна услуга и предлага два вида чат. Обикновеният е с кодиране на ниво клиент-сървър и в него може да се влезе от множество дигитални устройства като смартфон, таблет и компютър.

Секретният е с много по-високо ниво на защита и до него имат достъп само устройствата, участващи в чата. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване