06/30/14 19:59
(http://pik.bg)

Експерт: Цената на тока ще продължи да се покачва

Експерт: Цената на тока ще продължи да се покачва

Цената на тока ще продължи да се покачва. Това прогнозира председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски след решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да увеличи цената на електроенергията средно с 1,97% от 1 юли. Според Хиновски цената в момента не отговаря на състоянието на сектора.

„Не може в състояние на тежка финансова криза в отрасъла и дефицит в НЕК, който расте непрекъснато, да се мисли за каквото и да понижаване на цената на електроенергията. В същото време такова намаление досега се правеше по един абсолютно престъпен начин, за сметка на промишлеността. Българската индустрия, която разчита на регулирания пазар, трябваше да плаща тази неестествено ниска цена. Реалната цена за бита трябва да бъде като тази, която е в Македония и Румъния - с около 15 % по-висока от тази в България“, каза още Иван Хиновски.

Той коментира и задълженията на НЕК. По думите му, трябва да има структурни реформи в отрасъла и оптимизиране на разходите. Според Иван Хиновски, по време на управлението на сегашното правителство в енергийния сектор е настъпила дестабилизация в енергетиката. Най-сигурният признак за това е, че всички по веригата са се оказали длъжници на едно или друго дружество, допълни председателят на Българския енергиен форум.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване