06/30/14 22:46
(http://e-vestnik.bg/)

Италия иска от ЕС повече растеж и солидарност и по-малко строги икономии

Франс прес

Матео Ренци. Снимка: официален сайт

По време на своето ротационно председателство на ЕС, започващо утре, Италия на Матео Ренци има намерение да подтикне Европа към повече действие в полза на растежа и повече солидарност, за да промени имиджа на институция, далечна от проблемите на хората и станала синоним на стриктност.

“Не е достатъчно да имаме обща валута, общ президент или общ източник на финансиране. Или приемаме обща съдба и общи ценности, или губим ролята на Европа към самата нея”, обяви тази седмица младият и динамичен премиер, описвайки пред парламента европейското председателство на Италия.

“Днешната Европа е скука. Тя е удавена в цифри и лишена от душа”, добави той, подчертавайки, че хилядите млади хора, загинали през Първата световна война не са се пожертвали за “параметри” или за “ничия земя на бюрокрацията”.

Матео Ренци не иска да надхвърля ограничението от 3 на сто бюджетен дефицит спрямо БВП. Но той иска “да се използва съществуващият резерв от гъвкавост”, присъстващ в европейските договори.

По този въпрос той е получил подкрепата на френския президент Франсоа Оланд, поддръжник на идеята “да се възползваме максимално от гъвкавостта, особено за да държим сметка за реформите, започнати от страните и за тяхното икономическо състояние”.

За да се възстанови растежа, Париж препоръчва “петгодишна инвестиционна програма, мобилизирайки публичните европейски и национални ресурси”. Рим, който също настоява за “голяма инвестиционна програма, особено в областта на енергийната инфраструктура”, предлага тя да се финансира с “проектни облигации”.

“Италия иска по-динамична роля за Европейската инвестиционна банка”, ЕИБ, финансовия клон на ЕС, обясни за АФП Сандро Гоци, държавен секретар по европейските въпроси.

Според Гоци, който се позовава на европейски проучвания, “пропастта” между нуждите на растежа и създаването на работни места и отделените за тези цели европейски фондове е от “около 700 милиарда евро”.

“Трябва да се смени тона” при изграждането на Европа, заяви той. “Европа трябваше да бъде една мечта, а стана кошмар”, добави Гоци.

Италия, която се бори със слабия растеж и безработица от 12,6 на сто, би искала да получи и по-дълъг срок, за да намали огромния си публичен дълг (около 2000 милиарда евро, или над 130 на сто от БВП).

Италия смята, че на европейската среща на високо равнище е отбелязала точки, като е получила от Германия на Ангела Меркел картбланш за документ за следващите пет години, който приема по-гъвкаво тълкуване на европейския пакт за стабилност.

Но някои коментатори съобщиха коварно в събота, че Италия е получила отказ от Брюксел да отложи за 2016 г. задължението за връщане към бюджетно равновесие.

Друг проблем е, че като оставим настрани избирането на люксембургския премиер Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия, европейците не са успели да стигнат до споразумение за имената на председателя на Европейския съвет, на Еврогрупата и на ръководителя на външната политика на ЕС.

“Италианското ротационно председателство започва с множество трудности с важни позиции в европейските институции, които трябва да бъдат раздадени, и с новоизбран парламент, който стана свидетел на засилването на антиевропейските сили”, анализира за АФП Федерико Нилия, професор по съвременна история в Свободния международен университет за социални изследвания в Рим.

“Британската позиция също ще бъде проблем. Лондон има точно противоположно виждане за европейската интеграция в сравнение с Рим”, който е склонен към още по-тесен съюз, обяснява професорът.

След възхода на еврофобските или евроскептичните партии в целия ЕС на изборите в края на май, европейската политика обаче е принудена да се промени.

“Резултатът от европейските избори е индикатор, който не може да бъде пренебрегнат, това е алармен звън”, увери Нилия.

Впрочем точно този елемент, възхода на антиевропейските партии, Матео Ренци смята да използва като лост, за да подтикне ЕС да се промени в дълбочина.

Новият европейски парламент ще проведе първата си сесия в Страсбург ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване