06/30/14 22:46
(http://e-vestnik.bg/)

На Хилари Клинтън не й е лесно, когато говори за семейното си богатство

Асошиейтед прес

Хилари Клинтън. Снимка: Държавен департамент

Хилари Родам Клинтън е усърден защитник на жените, децата и бедните. Или заможна поддръжничка на елита. Кое е вярното? Ако Клинтън реши отново да се кандидатира за президент на САЩ, начинът, по който избирателите отговорят на този въпрос, може да изиграе роля за това дали тя е в съсояние да спечели надпреварата за Белия дом през 2016 г.

Вероятно най-голямата новина около неотдавна издадените мемоари на Клинтън за времето й като държавен секретар, е не това, което книгата казва за терористичното нападение в Бенгази, Либия, а споделеното от Клинтън за личните й финанси, докато представя книгата.

Нещата започнаха с интервю за Ей Би Си Нюз, в което тя каза, че заедно със съпруга си Бил са били “напълно разорени”, когато са напуснали Белия дом в началото на 2001 г., затънали в дългове за милиони долари. После дойде интервю за “Гардиън”, в което Клинтън, изглежда, възприе малко по-различна линия, казвайки, че семейството й е платило “обичаен данък върху доходите за разлика от много хора, които са наистина заможни”.

И дъщеря им Челси Клинтън беше въвлечена, когато “Политико” съобщи, че тя печели по 600 000 долара на година в Ен Би Си Нюз, където често се появява като специален кореспондент.

Семейство Клинтън са доста богати според почти всякакви критерии - годишният им доход твърдо ги поставя сред единия процент най-богати американци. Докато Клинтън беше държавен секретар, финансовата й декларация, подадена през 2012 г., показа, че двойката е имала приблизителен чист доход между 5 и 25 милиона долара.

Бившата първа дама може да спечели 200 000 долара или повече само за една реч - четири пъти повече от парите, които изкарва средно американско домакинство на година.

Да си богат не е непременно политически негатив за потенциалните президенти. Демократите Франклин Делано Рузвелт и Джон Ф. Кенеди влязоха в политиката, след като бяха получили привилегировано образование. Последните двама републикански президенти Джордж Х. У. Буш и синът му Джордж У. Буш можеха да ходят на почивка в семейното крайморско имение в Мейн или в обширното ранчо на по-младия президент в Тексас.

Бившият президент Бил Клинтън, който миналата седмица защити съпругата си от критиките, че “не е в час”, каза, че богатството на един президент би трябвало да има по-малко значение от политиките, които иска да насърчи.

“Мисля, че имах най-ниския чист доход от всички американски президенти през 20 век, когато встъпих в длъжност. Не изключвам обаче да съм се заблудил донякъде”, каза Клинтън.

И все пак републиканците още си спомнят как кампанията на президента Барак Обама направи дисекция на бизнес дейностите на републиканския му противник Мит Ромни на изборите през 2012 г. и извлече полза от нежеланието му да оповести определени данъчни данни. Кампанията успешно изгради образ на Ромни, свързан с богатството му и той беше затвърден от тайно заснет видеозапис, на който той казва на дарители, че 47 процента от американците автоматично биха гласували за Обама, защото не плащат данъци за доходите и са “зависими от държавата”.

Ромни също така заяви пред публика в Ню Хемпшър, че обича “да може да уволнява хора”, а пред събиране в Детройт - че съпругата му “кара два кадилака”.

Подобни коментари напомнят за трудностите на Клинтън напоследък да говори за своите пари и начин на живот, включително когато каза през януари в реч пред търговци на автомобили, че не е карала кола от 1996 г.

Демократи настояват, че личното богатство на Клинтън няма да може да засенчи една дълга кариера на държавна служба, започнала с дейност в защита на бедни семейства и довела до дългогодишна работа в Арканзас и Вашингтон по въпроси като ранното детско образование, разширяването на обхвата на ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване