07/01/14 09:58
(http://pik.bg)

Калфин: Дестабилизацията на банковата система е в резултат от политическата криза

Калфин: Дестабилизацията на банковата система е в резултат от политическата криза

Помощта за банковата система на България, която беше одобрена от Европейската комисия, не представлява допълнителни средства, Комисията позволи тези пари да бъдат налети в българските банки. Това обясни в предаването „Добро утро, България“ на радио „Фокус“ Ивайло Калфин, член на централното ръководство на АБВ. Той уточни, че това, което получаваме от ЕК, е пари, които държавата да вложи в банковата ни система, без това да се счита за държавна подкрепа и нарушаване на конкуренцията. Тези средства стоят, за да се даде увереност, че ликвидни пари в банките ще има, каза Ивайло Калфин.  Тези пари трябва да се генерират в България или да се използват свободни средства от бюджета, или заем, обясни Калфин. Той даде пример с вчерашния ден, когато търговските банки в страната предоставиха допълнителна ликвидност и на практика дадоха заем на държавата. Това решение на ЕК винаги е за сметка на данъкоплатците, обясни Калфин.

Анализите за случилото тепърва предстоят и тези въпроси тепърва трябва да се задават – кой има интерес от дестабилизирането на банковата система на България, коментира Ивайло Калфин. Той е категоричен, че дестабилизацията на банковата система е в резултат от политическата и институционална криза у нас. Калфин определи действията на институциите в създадената ситуация като неадекватни. Държавните институции не просто не потушиха напрежението в банковия сектор, а напротив – участваха в генерирането му, категоричен е финансистът. Той смята, че кризата в банките засега е овладяна, но финансовите институции тепърва ще трябва да връщат и да затвърждават доверието в себе си.  

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване