07/02/14 17:06
(http://pik.bg)

ДПС внесе в парламента проект на Закон за тютюна

ДПС внесе в парламента проект на Закон за тютюна

ДПС внесе днес в 42-то Народно събрание проект на Закон за тютюна и тютюневите изделия, съобщиха от партията на своята интернет страница.

Чрез предложените текстове се цели осигуряване на пълна проследимост на всички количества суров или промишлено обработен тютюн, произведен или постъпващ в страната, в отговор на нарастващата международна незаконна търговия с тютюн и тютюневи изделия, се посочва в мотивите на законопроекта.

От ДПС отбелязват, че в България ежегодно се произвеждат средно 30 000 тона тютюн, което поставя страната сред първите места в ЕС. Действащата нормативна уредба в областта на тютюневите изделия, включително акцизното законодателство, осигурява пълен контрол както върху готовите тютюневи изделия, така и по отношение на отпадъците от тютюн.

В същото време, такъв механизъм не е предвиден по отношение на суровините за производство на тютюневи изделия - а именно суровия тютюн и промишлено обработения тютюн, като тези суровини имат далеч по-голямо значение за контрабандната употреба на тютюневи изделия, отколкото са отпадъците от тютюн, посочват вносителите.

Законопроектът на ДПС предвижда да се създаде Изпълнителна агенция по тютюна към министъра на земеделието и храните. Предлага се да се водят регистри на тютюнопроизводителите и на лицата, изкупуващи суров тютюн. Въвежда се и задължение за предаване на тютюна само на лица, вписани в регистър на лицата, изкупуващи суров тютюн.

Предвижда се и създаване на регистър на лицата, търгуващи на територията на страната с промишлено обработен тютюн.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване