07/03/14 08:48
(http://pik.bg)

Виолета Александрова от ДФ "Земеделие”: Битката ни с Греков не е персонална

Виолета Александрова от ДФ "Земеделие”: Битката ни с Греков не е персонална

Не смятам, че битката с ДФ „Земеделие” е персонална и личностна с министър Димитър Греков. Това каза Виолета Александрова, заместник-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие” в предаването „Тази сутрин” по Би Ти Ви.

„Най-основната причина за изместването на фокуса от същинския проблем, че в момента по Програмата за развитие на селските райони има един огромен прецедент, който е гаф за държавната администрация и изцяло на България – не е избран сертифициращ орган за програмата за развитие на селските райони, обясни Александрова. По думите й, този орган се избира от миналата година от май месец.

„През целия мандат на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков не е избран сертифициращ орган и са под заплаха и старата програма и новата програмата. Към момента трябва да се сертифицират средствата от октомври 2012 до октомври 2013 година – това 1,180 млрд евро. Средствата, които са разплатени сега са около 2,5 милиарда лева”, обясни тя. „Обществените поръчки са само част от проверките на сертифициращия орган. Всички тези поръчки са разгледани от ДФ „Земеделие”, на съответните общини са наложени съответните финансови корекции. Сега ни трябва само сертифициращ орган, който да потвърди констатациите на ДФЗ. Обществената пръчка за избор на сертифициращ орган се обявява от Министерството на земеделието, от компетентния орган – министърът на земеделието, който е управляващ орган, прилагащият орган – ДФЗ, сертифициращият орган. Нямаме сертифициращ орган, което е голям проблем. Трябва да се търси някъде виновен”, обясни Александрова.

Виолета Александрова представи писма, които са изпратени от ДФЗ до министър Греков на 27 януари. „Министър Греков ние е върнал на 6 февруари отговор, че са предприети всички мерки. Виждаме какви са мерките – към настоящия момент нямаме сертифициращ орган. Пари се разплащат непрекъснато, друг е проблемът, че към настоящия момент общините строят интензивно и си реализират техните проекти и няма толкова много заявки за плащане. Надявам се, че след като мине активният летен сезон, те ще започнат да си подават заявки за плащания както беше миналата година”, каза още Александрова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване