07/03/14 11:39
(http://www.klassa.bg/)

Цветанов и Борисов трябва да ги съдят съдии с черни качулки

 Цветанов е невинен, а съдията, който го осъди, е бил под натиск, ръцете му треперели. Такова изявление направи немският адвокат на Цветанов и то се мултиплицира от симпатизантите на Борисов и ГЕРБ из интернет. Бивши привърженици на СДС, сега преминали към ГЕРБ, дори фанатично сравняват присъдата на Цветанов с Народния съд и т. н.

Любопитно е, че Цветанов има защитници и сред по-широка аудитория протестиращи за оставка, които уж не бяха от ГЕРБ. Което иде да покаже, че много протестиращи, съзнателно или не, искаха да върнат ГЕРБ на власт веднага след изборите.
И сега естествено присъдата се политизира.

Дали ръцете на съдията са треперели, заради натиск от властта?
В Колумбия, когато съдят наркобосове, карат под пълна тайна анонимни съдии от провинцията, и в съда те се явяват с черни качулки с дупки за очите. Да не може да бъде разпозната самоличността им. Защото рискуват живота си с присъди срещу мафиотите. На подобен риск са изложени съдиите на мафията в Италия. Там има магистрати жертви на покушения.

Защо у нас някой си мисли, че ръцете на съдия Тони Гетов, произнесъл присъдата срещу Цветанов, са треперели, защото, примерно са му наредили нещо от Министерски съвет или централата на „Позитано”?
Ако един съдия има от какво да се страхува във властта, това са Цветанов и Борисов. Натискът им върху съдебната власт беше огромен. И видим, и невидим. Достатъчно доказателства изскочиха от записи и др. за тяхното „задкулисие” – любима дума на някои протестиращи. А Цветанов директно раздаваше присъди, преди обвиняемите да стигнат да съда и хокаше съдии, че не изпълняват вижданията му.

Цветанов в съда с адвоката си. Снимка: Булфото

Протестиращи скандираха, че правителството е мафия, олигархия. Като евфемистично понятие може да се казва „лекарска мафия”, „зеленчукова мафия” и т. н. В този смисъл политическата олигархия и правителството са някаква мафия. Може да се говори за лошо управление, корупция, облагодетелстване чрез държавата и т. н.

Но има и класическо понятие за мафия – незаконен бизнес, наркотици, контрабанда, рекет, проституция, хазарт, пране на пари и легализиране на спечеленото.
И кой в политиката може да бъде свързан с тази реална мафия?
От чии общински съветници мирише на кокаин? Кой е бил в бандата на сикаджиите? Кой е уличаван в незаконно производство на цигари? За кого излязоха на бял свят доклади и свидетелства, че се е занимавал с канал за метамфетамини, пране на пари? Че е имал е връзки с балканския гангстер номер 1 – Сретан Йосич? Кой е бил висш полицейски шеф, когато има рекорден брой неразкрити мафиотски убийства? За кого в доклади дори на пробитата българска антимафиотска служба пише „работи в среди и контактува с лица от оперативен интерес”?
И т. н. има достатъчно тъмни петна по фасадата на Бойко Борисов. И не става дума само за миналото му. На бял свят излязоха и свидетелства, че като премиер злоупотребява с власт и се държи по същия начин като в миналото си в силовите групировки.

Така че, ако сложим понятието мафия на мястото му, много по-близо до него е ГЕРБ. Това, както се казва, е медицински факт. Все едно да поставиш диагноза. Тя е ясна за всеки по-осведомен човек. Това, че Борисов спечели европейските избори, не я отменя. Сега политици искат да правят коалиции с него, защото е най-голямата парламентарна сила, но проблемът остава.

Сред искащите оставка има хора с искрени намерения да се случи нещо добро чрез взаимодействие с ГЕРБ. Но да се бориш с олигархията с помощта на мафията е много лоша идея. Има хора, които смятат Борисов за по-малкото зло и явно или неофициално го подкрепят. Наивно вярват, че с Борисов ще стане по-добре.

Не е чудно, че на съдията са му треперели ръцете. Кой да го защити утре, ако ГЕРБ се върнат на власт? Да издадеш такава присъда в момент, когато партията на подсъдимия печели избори, е истинска гражданска и професионална смелост.

Измислиците, публикувани срещу съдията, осъдил Цветанов, са форма на натиск върху него, същевременно заблуждават общественото мнение.

И в ГЕРБ има хора, които искрено вярват, че работят за обществото. Но са заблудени в ролята си, не съзнават, че съдействат за престъпно управление. (За компетентност е отделен въпрос).

Веднага след присъдата започнаха натискът срещу съдия Тони Гетов. Сайтът ПИК публикува като „сензационно” разкритие, че съпругата му е на дипломатическа работа в Берлин, „изпратена там от БСП”. Ако беше истина, щеше да бъде пример за журналистика от граждански позиции. Но не е, оказва се журналистика от цветаново-гербави позиции. Защото съпругата на съдия Гетов е изпратена там през 2010 г., при правителството на ГЕРБ. Дипломатическите назначения се правят от външния министър, а за посланици президентът (тогава Първанов) само подписва указ, по предложение на правителството.
Видно е кой оказва натиск на съдията, чрез клевети в медиите.


vestnik.bg

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване