07/04/14 05:37
(http://www.klassa.bg/)

Македонски език не съществува

 Гръцкият премиер Андонис Самарас е заявил в сряда в Европейския парламент в Страсбург, че не знае за съществуването на македонски език и че той е бил измислен от комунистите, пише скопският вестник “Дневник”. Самарас казал това в отговор на въпрос на кореспондент на МИА за процеса на разширяване на ЕС. Премиерът бил попитан как Република Македония ще напредва към европейска интеграция с оглед на това, че

 

главната пречка

 

е спорът за името

 

с Гърция. “В Европейския парламент решихме да не започваме преговори със страните, които днес не отговарят на критериите, тъй като с това се поставя под въпрос обективността на разширяването и на целия процес в Европейския съюз. Щом ми поставяте въпроса, искам да добавя, че когато неотстъпчивостта заменя диалога, нещата стават много трудни за решаване”, каза Самарас. По думите му според Гърция Скопие показва голяма неотстъпчивост “и това е лош знак не само за Гърция, но и за целия свят”.

 

След забележка на кореспондента на МИА, че македонският език съществува и е признат от лингвистите, че не е измислен и че този език се говори от членовете на македонското малцинство в Гърция, което гръцката държава не признава, Самарас отговорил на френски език, като казал, че езикът е измислен от комунистите. “Има много неща, които комунистите сами са измислили, и не бих искал да говоря за това”, заявил премиерът.

 

Междувременно появила се за първи път

 

анархистка

 

организация

 

наречена “Революционна самоотбрана”, пое отговорността за стрелбата срещу централните офиси на социалистическата партия ПАСОК в Атина в навечерието на евроизборите на 25 май. В своя прокламация организацията отбелязва, че нейни членове са стреляли с автомат „Калашников” по прозорците на сградата.

 

Групировката обвинява партията ПАСОК за това, че е изиграла историческа роля в услуга на капитала и че идването й на власт е било подкрепено от буржоазни среди, за да бъде смазана класовата борба.

 

Гръцките анархисти предупреждават, че готвят нови въоръжени нападения, като изтъкват, че изстрелите срещу централата на ПАСОК са били само прелюдия за тях.

 

Също вчера гръцката екстремистка организация “Заговор на ядрата на огъня” пое в своя прокламация до германски сайт отговорността за бомбената атака в сряда срещу автомобила на гръцкия консул в Берлин. Преди този инцидент на два пъти автомобили на гръцки дипломати са били взривявани - веднъж през октомври 2012 г., когато под колата на гръцкия военен аташе в Берлин беше поставено взривно устройство и тази година по Великден, когато автомобилът на представител на търговското представителство там беше взривен. Организацията “Заговор на ядрата на огъня” се смята за приемник на другата

 

терористична

 

групировка

 

“17 ноември”. Преди това анархистите от тази организация поеха

 

отговорност за редица бомбени нападения в Гърция и по-специално над посолства в Атина и чуждестранни представители. През декември 2010 г. групировката постави бомба пред административния съд в центъра на гръцката столица. През 2013 г. тя взриви колата на началника на затвора „Коридалос” в Атина, а след това изпрати писмо бомба до бивш офицер от антитерористичния отдел на полицията. Основната част от участниците на организацията бяха задържани през февруари 2013 г.

 

Гръцки вестници определят атаката срещу колата на консула в Берлин като износ на тероризъм.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване