07/05/14 18:30
(http://pik.bg)

Политологът Антон Тодоров пред ПИК: Сергей Станишев се оттегля в прекрасно разположение на духа и на джоба

Политологът Антон Тодоров пред ПИК: Сергей Станишев се оттегля в прекрасно разположение на духа и на джоба

Сергей Станишев се оттегля от лидерския пост в БСП. Но остава начело на Коалиция за България. Новият лидер ще бъде избран на партиен конгрес на 27 юли. А енергийният министър Драгомир Стойнев беше избран за заместник-председател на БСП. Той вероятно ще бъде предложен от Станишев за лидер на столетницата. Това се реши на пленума на БСП в неделя. Потърсихме мнението на политолога Антон Тодоров за случилото се.

Интервю на Албена Борисова

- Какво се случи в БСП, господин Тодоров? Можем ли да говорим за един предизвестен финал на вътрешнопартийните битки?

- Това е един закъснял финал на Сергей Станишев. Той от 13 г. е начело на БСП и има само едни спечелени избори - през 2005 г. Тогава ГЕРБ все още ги нямаше. Сергей Станишев помогна на нас, демократите, тази партия да се разпадне. Бойко Борисов трябва да се стегне и да започне да се притеснява. Защото досега Станишев му осигуряваше безпроблемна победа на изборите. Но пък като гледам кого спрягат за нов лидер - Драгомир Стойнев, може прогнозите ми да не се сбъднат.

- Как възприемате Драгомир Стойнев? Той все пак е западен възпитаник, завършил е Сорбоната?!

- Той е възпитаник от лявото котило, което говори едно, прави друго, има пред трето, а се получава четвърто. Освен това един политик трябва да има харизма. Той не я притежава. Ако той оглави БСП, Бойко Борисов ще получи един прекрасен подарък. 

- Да вярваме ли, че Станишев ще се оттегли окончателно от БСП? 

- Слуховете за неговата оставка винаги са силно преувеличени. Защото той няма никакъв морал. Такъв гьон сурат в българската политика никога не е имало. Той доведе БСП до най-големия й крах. Със съпругата му отиват във фабриката за луксозен живот - Брюксел. Оттеглят се, както всички вандали на прехода, които си осигуриха прекрасен живот - кой в Швейцария, кой в Лондон... Станишев отива в Брюксел в прекрасно разположение на духа и на джоба. Но аз съм почти сигурен, че Станишев ще подаде оставка. Защото вече и хора от неговите кръгове я искат. 

- Като ви слушам, да ви разбирам ли, че БСП върви към повтаряне на политическата съдба на СДС?

- Да, тя слиза до съдбата на СДС. Защото това е партия, която в цялата си история е правила само злодейства. Нейното управление е довело до поредица от фалити. Ние сме виновни, че и сега изпращаме Станишев и семейството му да си живеят живота в Брюксел.

- Станишев се самоопредели като един много важен стълб в БСП....

- В друг случай бих казал по повод тези думи, че трябва да му се дадат розови хапчета. Но той каза и друго, че някои хора третират БСП като частна фирма. Това е върхът на безочието. Ами неговата съпруга как придоби парите си? Щеше ли да ги има, ако той не беше премиер, лидер на БСП?! Това са хора, които нямат идея какво са причинили на България. 

- Защо Станишев шикалкави, когато журналистите го питаме дали ще става еврокомисар?

- Той има мощна поддръжка от бившия канцлер на Германия Герхард Шрьодер и много други влиятелни кръгове в Европа. Аз съм почти сигурен, че те ще му намерят някаква добра позиция. Ако е вярно, че го готвят за еврокомисар, той мълчи и шикалкави,  за да не каже неща, които биха могли да му навредят. Мълчанието му е и заради това, че неговото правителство 1 г. управляваше с помощта на националистическата партия "Атака", а това в Европа не се приема добре. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване