07/06/14 13:12
(http://pik.bg)

Журналистката Беновска пред ПИК: Искам да попитам министър Андреева - има ли инструкция за изтребване на възрастните хора в България? Нека си подаде оставката!

Журналистката Беновска пред ПИК: Искам да попитам министър Андреева - има ли инструкция за изтребване на възрастните хора в България? Нека си подаде оставката!

Здравеопазването ни е потънало в бюрокрация и корупция. Единствено рушветите са способни да задействат клиничните пътеки. Болниците са в окаяно състояние, а повечето от тях са пред фалит.

По този повод потърсихме мнението на журналистката Илиана Беновска, управител и собственик на "Радио К2"

Интервю на Костадин Радулов

 

- Г-жо Беновска, как ще коментиате факта, че министърът Таня Андреева излиза в отпуск за рождения си ден, а здравеопазването ни е в колапс?

- Да и е честит рождения ден. Искрено й го честитя. Да е жива и здрава. Чудя се, дали на рождения си ден, тя като акушер гинеколог, си дава сметка, че в България хората повече мрат, а не се раждат. Ще ви дам само един пример. Моят баща, който е високоинтелигентен и ерудиран човек получи инсулт преди известно време. Закарахме го по спешност в Трета градска болница.  

И там, знаете ли какво става? Идва една млада докторка, поглежда го и направо ми заяви: "Трябва да го караме в Костинброд!". Попитах защо и бях потресена - обясниха ми, че понеже баща ми е възрастен - той е роден през 1924 година, едва ли не не може да се лекува, а трябва да се изпрати в Костинброд. Да, точно в Костинбрад, но това не е свързано с бюлетините, а с факта че там има болнично заведение, където възрастните хора просто се оставят да умрат. Бях потресена от този факт. И аз не говоря само за баща ми. Това важи за всички възрастни хора в България. Те са и с ценз и с образование, но са подложени едва ли не на геноцид. Искам да попитам министър Андреева - има ли инструкция за изтребване на възрастните хора в България? Вие може да сте симпатичен, хуманен човек, но не е по силите Ви да се справи с лобитата в здравеопазването и с корупцията. Не можете да наложите стратегия за здравеопазването и затова трябва да си подадете оставката. Дали ще е преди или след рождения Ви ден - няма никакво значение. Дайте възможност на други хора да се опитат да помогнат на здравеопазването....

- Какви мерки трябва да се вземат, за да получат българските граждани нормални здравни услуги, повече внимание от лекарите ако щете?

- Трябва абсолютен консенсус. Между политици, правителство, синдикати, депутати, между всички. Ние медиите, също трябва да вземем дейно участие, за да бъдем коректив, за да контролираме какво става.

Може да ме обвините, че съм с леви убеждения, а аз не съм, но ще кажа едно. Държавата трябва да се намеси твърдо и решително в здравеопазването и да го контролира.В момента няма държавна отговорност, няма я държавата. Затова имаме здравеопазване, кето е в клинична смърт. Същото се отнася и за образованието. Държавата трябва да има за свой приоритет точно здравеопазването и образованието. Да поема разноските, здравето и живота на гражданите си, за раждането на деца и достойни старини на възрастните хора. 

Искам да попитам къде е Станишев? Нали те бяха "социални". Къде са и от ДПС? Да отговорят на въпроса защо държавате не е отговорна за здравето на хората и защо здравеопазването е в клинична смърт?

За мен в здравеопазването трябва здрава ръка, държавна политика и консенсус, за да бъде то наистина здравеопазване, а не да сее смърт. Да се раждат деца, а старите хора да получат заслужените си здравни грижи и най-вече уважение.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване