07/06/14 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Китай се готви за рухването на режима в Северна Корея

Визитата на Си Цзинпин в Сеул поставя Пхенян в трудно положение

ДПА

Граничари от Южна и Северна Корея. Снимка: чайнадейли

В знак на промяна в отношенията между три съседни страни в Азия китайският държавен глава посети Южна Корея преди Северна Корея, което се случва за пръв път от 20 години. Севернокорейските лидери няма как да са доволни от този факт.

Посещението на президента на Китай Си Цзинпин в Сеул тази седмица постави Северна Корея в трудна ситуация, що се отнася до връзките между двете съседни държави. По традиция китайските ръководители винаги посещават Пхенян, преди да отидат в Сеул. Но за пръв път от установяването на дипломатически отношения между Пекин и Сеул през 1992 г. китайски ръководител нарушава това правило и първо посещава Сеул.

Междувременно севернокорейският лидер Ким Чен Ун все още очаква покана от Си Цзинпин, което е признак за това доколко Пекин се е дистанцирал от Пхенян през последните години.

Може би моментът на визитата на Си в Сеул не е е толкова изненадващ, като отчитаме видимото укрепване на отношенията му с президента на Южна Корея Пак Гън-хе. Това е петата им среща, откакто тя стана държавен глава през февруари 2013 г. Китай е най-големият търговския партньор на Южна Корея и се очаква двете страни да ускорят преговорите си за сключване на споразумение за свободна търговия.

Южнокорейски анализатори смятат, че израз на недоволството на Пхенян от визитата на Си са ракетните тестове на Севера тази седмица. Северна Корея извърши десетки пробни изстрелвания на ракети през последните няколко месеца, а най-скорошните бяха на две ракети с малък обсег, пратени в сряда сутринта към Японско море.

Ръководителите на Южна Корея и Китай направиха съвместно изявление по ключови въпроси на ядрената програма на Севера. Те препотвърдиха своята цел Корейският полуостров да стане безядрена зона и призоваха за възобновяване на многостранните преговори по въпроса. Пак Гън-хе каза пред репортери, че посещението на Си Цзинпин е ясен знак, че той иска Северна Корея да прекрати ядрената си програма. Но този въпрос си остава проблем за двете държави, съседни на КНДР.

Експертите са единодушни, че е малко вероятно Пекин напълно да влоши отношенията си с Пхенян. Засега Китай се въздържа изрично да назовава Северна Корея в изявлението си за денуклеаризация и се придържа към израза “Корейския полуостров”.

“Протакането по севернокорейската ядрена тема е опасен фактор, който крие риск за противостоящите стратегически интереси на двете страни в областта на сигурността”, пише Чхун Дже-хун, южнокорейски експерт от Института за далекоизточни изследвания. “Трябва да накараме Китай да предприеме конкретни стъпки и да заяви ясно, че отношенията Сеул - Пекин няма да напреднат без решаването на севернокорейската ядрена криза, казва Чхун, цитиран от вестник “Чосон илбо”.

В изготвени наскоро доклади се посочва, че Китай се готви за рухването на севернокорейския режим. Такова рухване все пак е риск за Китай, защото обединението на Корея би означавало присъствие на войници на САЩ до китайската граница.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване