07/07/14 14:50
(http://pik.bg)

Почина бившият ректор на Шуменския университет проф. Делчо Каменов

Почина бившият ректор на Шуменския университет проф. Делчо Каменов

Почина почетният гражданин на Шумен и бивш ректор на Шуменския университет проф. Делчо Каменов. Поклонението беше днес в 11.00 ч. в параклиса на гробищния парк в Шумен, съобщиха от пресцентъра на общинска администрация, цитирано от shumen.topnovini.bg.


Проф. Делчо Каменов е роден на 18 януари 1940 г. в с. Кн. Александрово (сега Димово), Белоградчишко. Завършва Московски държавен университет „М. Ломоносов”, специалност “Неврофизиология”. През 1973 г. защитава кандидатска дисертация и същата година постъпва на работа в ШУ „Епископ Константин Преславски”. През 1975 г. става доцент по „Екология” а в периода 1977-1980 г. е ръководител на научна група в Института по Екология в гр. Москва.

През 1980 г. защитава докторска дисертация, а четири години по-късно става 1984 г. – избран за професор по „Екология и опазване на околната среда”.

Ректор на Шуменския университет в периода 1979-1983 г. и от 1987 до 991 г. – ректор на ШУ “Еп. К. Преславски”; 1980 г.- е ръководител катедра “Функционална биология”. Член на Американското дружество на еколозите и лицензиран експерт по програмната и институционална акредитация при НАОА и по екология за ОВОС при Министерството на опазване на водите и околната среда.

През 2010 година, по повод 70-годишния му билей и за цялостния му принос за развитието Шуменския университет проф. Каменов бе удостоен с почетната златна значка на висшето училище. Носител е и на званието „Почетен гражданин на гр. Шумен”.

По повод кончината на проф. Каменов, кметът Красимир Костов изпрати съболезновяние до опечаленото семейство, в което се казва: „Професор Каменов ще остане незабравим с изключителния си професионализъм в областта на природните науки, загрижеността за бъдещето на младите хора и професионалното им израстване, с обществената си ангажираност. Следата, която оставя след себе си проф. Делчо Каменов, е жива, тя е прокарана за хиляди последователи на труда и делото му, пример за всеки отдаден на хуманни каузи и научна дейност”.

„Шуменското гражданство и академичната общност се разделят с един прекрасен човек, добър приятел и родолюбив шуменец”, завършва съболезнованието.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване