07/07/14 21:48
(http://e-vestnik.bg/)

“Утро”, Русия: Защо изоставят градове опълченците в Украйна

Сепаратисти в Славянск. Снимка: делфи

В края на миналата седмица украинските въстаници бяха принудени да изоставят два ключови отбранителни пункта - Славянск и Краматорск, смятани съвсем доскоро за непристъпни крепости.

Във всяка война истината едно то най-ценните неща е истината, защото на практика няма начин тя да бъде установена по изявленията на враждуващите страни. Сегашната украинска война не е изключение. Същевременно, като знаем със сигурност истинските причини за падането на Славянск и Краматорск, както и много странните обстоятелства около изтеглянето от тях на значителните опълченски сили, може с голяма степен на вероятност да предскажем как ще приключи конфликтът.

Известно е, че основните сили на опълченците под командването на лидера им Игор Стрелков, включващи до 80 единици бронирана техника и камиони, в двукилометрова колона безпрепятствено са излезли от Краматорск и са стигнали до Донецк. По думите на Стрелков, това станало възможно благодарение на отвличаща маневра - украинските войски били атакувани от малък брониран отряд опълченци. Всички участници в атаката били ликвидирани, но според въстаническия лидер това осигурило на основните сили възможността да отстъпят без загуби в Донецк.

Трудно е да се каже доколко това е истина. Трудно е за вярване, че отвличащата маневра не позволила на на украинското разузнаване да засече многочасовия марш на огромната колона по практически открита местност. И да я унищожи с авиация и тежка артилерия.

С една дума, последните събития закономерно пораждат у експертите цял куп въпроси и собствени версии. “Било е “уговорен мач”, цитира сайтът РосБизнесКонсалтинг коментар на киевския военен психолог Алексей Арестович.

Версия, достойна за внимание, тъй като отстъплението на опълченците от Славянск и Краматорск, също и от други няколко селища, може да е добре дошло и за двете страни в конфликта. Напоследък въстаниците имаха проблеми - недостиг на оръжия, боеприпаси и друго снаряжение. Запаси, които не биха могли да попълнят в обсадените градове - Славянск и Краматорск. И не след дълго щяха да бъдат застрашени от разгром. За украинските силови структури пък е необходимо да демонстрират все някакви, макар и скромни военни успехи. Изтеглянето на въстаниците от въпросните градове изглежда най-подходящо за целта.

Днес впрочем въпросите от тази серия - защо Стрелков е предал на противника Краматорск и Славянск, вече не са тъй актуални. Далеч по-интересни са последиците за участниците в конфликта - кой ще спечели от това и кой ще изгуби.

За опълченците най-изгодно е, че запазват основните си сили. Тук обаче плюсовете изглежда свършват. А ето и основният минус: в Донецк, където се изтеглиха частите на Стрелков, се намира главното политическо ръководство на сепаратистката република начело с Александър Бородай, както и силите под техен контрол. През последните дни пролича изостряне на противоречията сред донецките въстаници и понякога споровете се уреждат с оръжие. Появата на нов силен лидер с напълно боеспособни войски практически със сигурност ще засили още повече тези разногласия.

Ситуацията не вещае нищо добро и за украинските силови структури. Концентрирани в големи градове като Донецк и Луганск, опълченските сили стават практически недосегаеми за тях. Изключено е Киев да използва пълноценно авиация и тежка артилерия, за да ликвидира въстаниците - инак под огъня ще попаднат и хиляди мирни граждани. Лесно се досещаме каква международна “цена” ще плати за такава операция официален Киев. Украинските власти декларират стремеж към членство в ЕС и в никой случай не искат подобен развой.

Но украинските военни не са в състояние и да превземат тези два града отведнъж, “урбулешката”. От това следва, че Донецк и Луганск ги чака дълга обсада - с всички произтичащи от това последици.

Ще бъде приложен точно този вариант, признават и самите шефове на силовите ведомства. “Одобрен е ясен стратегически план, рожба на нашия президент и върховен главнокомандващ - заяви пред ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване