07/08/14 22:08
(http://e-vestnik.bg/)

Какво прави американската икономика лидер? Пет фактора

Асошиейтед прес

Как го прави американската икономика?

Европа изпитва сериозни затруднения. Китай е изправен пред по-бавен растеж. Япония се бори да поддържа колеблив напредък.

Трудовият пазар в САЩ обаче е оживен, а темпът на икономически растеж стабилно се засилва. Петте пълни години след опустошителната рецесия официално приключиха, икономиката най-накрая показва мощта, която американците дълго чакаха.

Миналия месец работодателите прибавиха 288 000 позиции и спомогнаха равнището на безработицата да спадне до 6,1 % - най-ниското от септември 2008 година. Юни оформи петмесечен период на нарастване на работните места с над 200 000 - за първи път от близо 15 години.

След като се сви с годишен темп от 2,9 % между януари и март, главно заради много тежката зима, американската икономика се очаква да нарасне със стабилни 3 % през останалата част от годината.

Ето пет причини, поради които САЩ изпреварват останалите водещи икономики:

АГРЕСИВНА ЦЕНТРАЛНА БАНКА

“Управлението за федерален резерв (УФР) се задейства по-скоро и по-агресивно от другите централни банки в поддържането на ниски лихви”, коментира Бърнард Бомол, главен глобален икономист в Economic Outlook Group.

През декември 2008 година УФР свали почти до нула краткосрочните лихвени проценти и ги задържа на това ниво. Свръхниските лихви по кредитите направиха по-лесно за хората и бизнеса да взимат заеми и да харчат. УФР също така започна програма за изкупуване на облигации, за да понижи дългосрочните лихви.

А Европейската централна банка (ЕЦБ), за разлика от УФР, реагира по-бавно на признаците за икономически проблеми сред 18-те страни, чиято валута е еврото (членките на еврозоната са 18 чак от 1 януари 2014 година - бел. прев.). ЕЦБ всъщност повиши лихвите през 2011 година - същата година, в която еврозоната отново потъна в рецесия.

Важно е да не забравяме, че УФР има две основни задачи: да поддържа цените стабилни и да осигурява условия за възможно най-висока заетост. ЕЦБ има само една: да взима мерки срещу високата инфлация. По време на Голямата рецесия и след това УФР бе ръководена на Бен Бърнанке, ученик на Голямата депресия, решен да избегне повторение на икономическия крах от 30-те години на 20-и век.

Джанет Йелън, която тази година наследи Бърнанке като председателския пост на УФР, продължи неговия устрем да оздрави американската икономика след рецесията от 2007-2009 година с помощта на исторически ниски лихви.

ПО-СИЛНИ БАНКИ

САЩ се активизираха по-бързо от Европа във възстановяването на банките си след финансовата криза от 2008-2009 година. Американското правителство спаси финансовата система и подложи големите банки на стрес тестове през 2009 година, за да разкрие финансовата им сила. Като показаха, че банките са изненадващо стабилни, тестовете спомогнаха да бъде възстановено доверието в американската финансова система.

Банките постепенно започнаха да кредитират отново. Европейските банки едва сега преминават стрес тестове и резултатите няма да излязат преди есента (всъщност и през 2011 година имаше стрес тестове на банките в ЕС - бел. прев.). Междувременно на банките в Европа им липсва доверие. Те се страхуват, че други банки държат твърде много лошо кредити и че Европа е податлива на нова криза. Затова те не кредитират много.

В САЩ общото банково кредитиране отчита увеличение с близо 4 % за изминалата година. Кредитирането на бизнеса е скочило с 10 %.

В еврозоната кредитирането като цяло е спаднало с 3,7 %, според данни на Института по международни финанси (ИМФ). Кредитирането на бизнеса бележи понижение от 2,5 %. (Цифрите за САЩ са за една година до средата на юни; европейските са от май - бел. авт.).

ПО-ГЪВКАВА ИКОНОМИКА

Икономистите твърдят, че Япония и Европа трябва да започнат реформи, за да направят икономиките си по-гъвкави - с други думи, повече като американската.

Нужно е Европа да премахне ограниченията за заплатите, които пречат на работодателите да орязват заплащането (и вместо това ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване