07/08/14 22:03
(http://e-vestnik.bg/)

С кого ще е в тандем Виктор Понта за президентските избори

Виктор Понта. Снимка: личен сайт

Ако премиерът се кандидатира за креслото в Котрочени (президентството - бел. ред.), има всички шансове да се озове там, макар да се знае, че не е фаворитът на западните канцеларии.

Протакането в официалното обявяване на кандидатурата му може да е свързано с тези резерви, но и със страха изведнъж да не изгуби всичко, защото евентуален провал ще го извади напълно от играта преди да е достигнал политическата зрялост на лидер на 45 години.

Зад гърба му в Социалдемократическата партия (СДП) има хора, които не са се компрометирали и които имат по-естествени връзки със Запада. Завръщането на Йоан Рус в правителството, след като се разграничи през 2012 г. от държавния преврат, задействан от Понта-Антонеску-Войкулеску, отваря отново битката за наследството в СДП.

Така нареченото реформистко крило от Трансилвания, което изпращаше преди близо 15 години Йон Илиеску на тавана със спомените на историята, не бе обаче потвърдено нито веднъж от гласовете на трансилванците, които предпочитаха предимно десни партии. Поради тази причина и позициите на “Групата от Клуж” останаха скромни.

Част от тази фракция е също Илие Сърбу - тъстът на премиера, който увеличи влиянието си в СДП заедно с възхода на зетя. На него се пада сега задачата да неутрализира Ливиу Драгня, който се стреми не само към функцията на премиер, но и към тази на лидер на партията след евентуално отреждане на Котрочени за Виктор Понта.

Вицепремиер и министър на развитието Ливиу Драгня има предимството, че разпределя парите на местните лидери и по този начин има на своя страна важна част от лицата, вземащи решения в СДП. Недостатък е обвинението от прокурорите за борба с корупцията, че на референдума за отстраняване на Траян Бъсеску през 2012 г. е организирал национална система, чрез която вотът да бъде манипулиран, използвайки десет метода, сред които фалшифициране на подписи, изборен туризъм и многократно гласуване.

Ако Виктор Понта наистина бъде кандидатът на партията за президентските избори, той ще трябва да влезе в надпреварата в тандем с лице, което се ползва с доверие, така че да покаже на хората кой ще бъде следващият премиер, но и да гарантира на Запада приемственост по осите, построени от Траян Бъсеску. Хладните отношения с Ливиу Драгня и неговият имидж на барон, който е забогатял в периода, през който бе шеф на Окръжния съвет на Телеорман, плюс съдебното дело, не класират настоящия министър на развитието за тандема с президентския кандидат на СДП.

Битката за наследяване (на партията) не е лесна, усложнява президентското уравнение за Виктор Понта и рискува да обърне срещу него най-големите събирачи на гласове - Мариан Опришан от Вранча, Раду Мазаре от Констанца, Мариан Вангелие от 5 сектор на столицата, ако спомена само най-известните. Премиерът би могъл да обърне гръб на партийните битки, да остави хората да се разкъсат помежду си и да се издигне над тези борби с мисълта, че ще уреди нещата след президентските избори. Но в този случай няма да има отговор на основния въпрос - кой ще бъде премиер и какви ще бъдат отношенията между президента и шефа на правителството.

От разрешаването на тази дилема зависи бъдещето на Виктор Понта, защото въпреки имиджа на монолит, СДП е трудна партия. Връщането на Йоан Рус в правителството може да бъде първа крачка към тандем с Виктор Понта. Бившият вътрешен министър има важни връзки със Запада и ясна идеология, за разлика от претенциозната левица, която управлява днес Румъния, но зад кулисите има и други опции.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване